- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Извоз светиња из Кијевско-печерске лавре у иностранство пример злочиначког курса Зеленског

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2023
Пратите нас
Извоз светиња Кијевско-печерске лавре у иностранство које Кијев планира уз подршку Запада је пример злочиначке политике украјинског лидера Владимира Зеленског који има за циљ рушење традиционалних темеља украјинског друштва, изјавила је портпарол руског Министарства иностраних послова Марија Захарова.
Она је додала да је реч не само о пљачки светиња, већ и о лишавању Украјинаца и целог светског православља верског, културног и историјског наслеђа.
Захарова је истакла да су кијевским властима туђи интереси становника земље, као и сама Украјина, јер настављају распродају њених делова.
Портпарол је истакла да је прогон свештенства, монаха и верника канонске Украјинске православне цркве који врши кијевски режим једна од најважнијих тема редовних разговора руских власти са руководством Секретаријата УНЕСКО.
„На основу њихових резултата, добили смо недвосмислена уверавања да та институција не учествује и неће учествовати у премештању православних светиња из Украјине, а посебно са територије Кијевско-печерске лавре. Колико знамо, слична уверавања су добили и руски новинари“, рекла је Захарова.
Портпарол је закључила да, за разлику од Оружаних снага Украјине „које систематски користе верске и културне објекте у војне сврхе“, Оружане снаге Русије предузимају све могуће кораке да спрече кршење обавеза Русије према УНЕСКО конвенцијама.
Раније је шеф руске Спољнообавештајне службе Сергеј Наришкин саопштио да је између Кијева и Унеска постигнут договор да пошаљу хришћанске светиње, укључујући мошти светаца, из Кијевско-печерске лавре на Запад. Према његовим речима, планирано је да се они пренесу у музеје Италије, Француске, Немачке и Ватикана под изговором „спасавања од руских ракетних удара“.
Портпарол организације УНЕСКО Тома Малар демантовао је за Спутњик да постоји договор са украјинским властима о изношењу моштију из Кијевско-печерске лавре у европске земље.
Са своје стране, украјински министар културе Александар Ткаченко тврди да ће све хришћанске светиње Кијевско-печерске лавре остати у Украјини.
Кијевско-печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2023
РУСИЈА
Монструозан чин: Руска црква забринута због планова да се изнесу светиње из Кијевске лавре
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала