Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шта је Блинкен саопштио након разговора са Вучићем и Куртијем

© AP Photo / Michael VaraklasАмерички државни секретар Ентони Блинкен
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2023
Пратите нас
Државни секретар САД Ентони Блинкен саопштио је да је са председником Србије Александром Вучићем и премијером Косова Аљбином Куртијем разговарао о важности деесакалције тензија и повратку дијалогу.
Блинкен је у објави на Твитеру навео да је током разговора са Вучићем поздравио одлуку о ослобађању тројице косовских полицајца.
"Разговарао сам са председником Србије Вучићем да би подвукао важност моменталне деескалације тензија. Поздрављам ослобађање косовских полицајаца и настављамо да снажно подржавамо план ЕУ у три тачке као најбољи пут напред", истакао је Блинкен.
Такође, Блинкен додаје да је и од Куртија тражио да се спроведу три тачке плана ЕУ о смиривању ситуације на северу Косова.
"Разговарао сам са премијером Косова да подстакне деескалацију на северу Косова и хитан повратак дијалогу који води ЕУ. План ЕУ у три тачке је пут напред", поручио је Блинкен.
Како се наводи у саопштењу Стејт департмента, Блинкен је током разговора са Вучићем поновио да "одговорни за нападе на Кфор морају да одговарају" и позвао Србију да одмах предузме кораке за спровођење обавеза из споразума о нормализацији, док је у разговору са Куртијем поручио да градоначелници општина на северу своју функцију обављају са других локација.
Капитол, седиште Конгреса Сједињених Америчких Држава - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2023
СРБИЈА
Амерички сенатори писали Бајдену: Траже од њега да размотри подршку Приштини и Београду
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала