- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Шта нам доноси енергетско повезивање са Мађарском | Енергија Спутњика

© Tanjug / MILOŠ MILIVOJEVIĆ Србија и Мађарска на Палићу потписале више споразума који ће обезбедити даље јачање сарадње
 Србија и Мађарска на Палићу потписале више споразума који ће обезбедити даље јачање сарадње - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2023
Пратите нас
После прве седнице Стратешког савета за сарадњу Србије и Мађарске прошле недеље су у склопу више потписаних докумената парафи стављени и на споразуме о изградњи новог нафтовода и оснивању заједничке фирме за трговину гасом.
Изградњом новог нафтовода, капацитета 5,5 милиона тона годишње Српска рафинерија у Панчеву биће повезана на нафтовод „Дружба“ у Мађарској. Овим се обезбеђује диверсификација рута снабдевања сировом нафтом. НИС неће више зависити од снабдевања „црним златом” нафтоводом ЈАНАФ кроз Хрватску.
Остаје, наравно, питање хоће ли Србији, ако санкције запада против руске нафте потрају, „Дружбом” моћи да стиже овај емергент из Русије. Али, треба имати у виду да Немачка кроз „Дружбу” добија нафту из Казахстана.
„Када се нафтовод изгради, нећемо се ослањати само на ЈАНАФ, кроз Хрватску, већ ћемо добити још један правац снабдевања. Увек је важно имати више партнера на које можемо да се ослонимо, а Мађарска је један од наших главних стратешких партнера“, рекла је министарка рударства И енергетике Дубравка Ђедовић, коментаришући овај споразум.
Говорећи о оснивању заједничке фирме нашег Србијагаса и мађарске компаније МВМ - СЕРБХУНГАС доо (друштва са ограниченом одговорншћу) Нови Сад Ђедовић је појаснила да ће „ново предузеће радити на снабдевању гасом дела нашег тржишта. Одлуке ће се доносити заједнички. Не постоји никаква скривена намера, једина намера је да се унапреди снабдевање гасом и да се постигну болје цене за нашу привреду и грађане“.
У време енергетске кризе, коју „подгревају” велика инфлација и рецесија у целом свету, па и код нас ова енергетска повезивања са суседном државом, чланицом ЕУ требало би да допринесу већој енергетској сигурности Србије.
Шта, заправо, ови нафтни И гасни аранжмани доносе Србији, Мађарској али и суседним земљама у данашњој „Енергији Спутњика” Јелица Путниковић разговара са стручњаком за енергетску безбедност, професором др Петром Станојевићем.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Енергија Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала