- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Последњи портрет Густава Климта: „Дама са лепезом“ продата за рекордну суму /фото/

© AP Photo / Kirsty WigglesworthСлика „Дама са лепезом“ Густава Климта
Слика „Дама са лепезом“ Густава Климта - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2023
Пратите нас
Последњи портрет који је урадио Густав Климт постао је најскупље уметничко дело до сада продато на аукцији у Европи. Слика „Даме са лепезом“ продата је у Лондону за невероватних 108,4 милиона долара.
На слици „Дама са лепезом“ (Dame mit Facher) приказана је непозната женска особа, а слика је поставила нови рекорд и за самог Климта, јер је ценом надмашила његову Берхову шуму, из колекције покојног суоснивача „Мајкрософта“ Пола Г. Алена, која је прошле године донела 104,6 милиона долара. Надметање у уторак трајало је 10 минута пре него што је дело отишло у руке неидентификованог купца у Хонг Конгу, наводи аукцијска кућа „Сотби“.
Дама са лепезом је била једна од две слике пронађене у атељеу аустријског уметника након његове смрти 1918. године.
Дело које је уметник започео годину дана раније, изведено је у Климтовом карактеристично богатом, експресивном стилу. Као и већи део његовог рада, приметни су утицаји источне Азије који су обликовали његов рад – не само у лепези коју држи његов непознати модел, већ и у коришћењу мотива феникса и цветова лотоса. У међувремену, позадина без перспективе евоцира јапанске отиске дрвених блокова који су били истакнути у сликаревој позамашној азијској колекцији уметности.
У „Сотбију“ су Климтов портрет назвали „последњим ремек-делом“, а руководилац продаје импресионистичке и модерне уметности у аукцијској кући, Томас Бојд Бауман, описао га је уочи продаје као „запањујуће“.
„Лепота и сензуалност портрета леже у детаљима: наноси плаве и ружичасте боје које оживљавају кожу жене, лепршаве линије њених трепавица и стиснуте усне које дају карактер њеном лицу“, навео је Бауман у саопштењу за јавност.
Већина Климтових најпознатијих дела – укључујући његов култни „Пољубац“ – произашла је из његове раније „Златне фазе“, у којој је често инкорпорирао златне листиће у своја дела. Овај период његове каријере завршио је на прелазу у 1910. Али Климт је преминуо у 55. години, у свом „уметничком врхунцу и стварио је нека од својих најуспешнијих и најексперименталнијих дела“, нагласила је Хелена Њуман, уметничка директорка импресионистичке и модерне уметности у „Сотбију“.
© AP Photo / Sotheby'sСлика „Дама са лепезом“ Густава Климта
Слика „Дама са лепезом“ Густава Климта - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2023
Слика „Дама са лепезом“ Густава Климта
Дама са лепезом је један од ретких Климтових портрета који се још увек налази у приватним рукама. Неуобичајено је да је квадратног облика, а мери отприлике један метар у висину и ширину. Њуманова је такође приметила да – за разлику од многих најпознатијих Климтових портрета – дело није наручено, што значи да је вероватно насликано из личног задовољства.
„Ово… је нешто сасвим друго – техничка демонстрација снаге, пуна експериментисања и померања граница, као и искрена ода апсолутној лепоти“, додала је.
Слика је раније била у власништву бечког индустријалца Ервина Белеа, Климтовог пријатеља и покровитеља. Касније га је купио колекционар Рудолф Леополд, који га је продао породици садашњег власника на аукцији 1994. за 11,6 милиона долара – у то време, што је био нови аукцијски рекорд за аустријског уметника. Слика се од тада није појављивала на аукцијама, иако је прошле године била изложена у Белведеру, аустријском музеју у коме се налази „Пољубац“ и неколико других важних Климтових дела.
Цене Климтових слика су у последње две деценије експлодирале. Аустријанац је сада међу само неколицином уметника чија су дела јавно продата за деветоцифрене суме.
Сматра се да су друга дела у приватним трансакцијама продата за још више износе. Према Фајненшал тајмсу, судски документи из текућег правног спора између руског милијардера Дмитрија Риболовљева и трговца уметнинама Ива Бувијеа показали су да је Риболовљев једном купио Климтове „Водене змије II“ за 183,8 милиона долара.
Климтов „Портрет Аделе Блох-Бауер I“ је у међувремену купио амерички бизнисмен Роналд Лаудер за 135 милиона долара 2006. Десет година касније, Опра Винфри је продала још један приказ исте теме, „Портрет Аделе Блох-Бауер II“, кинеском купцу за 150 милиона долара, наводи Блумберг.
Дама са лепезом је била звезда на „Сотбијевој“ летњој аукцији модерне и савремене уметности, која је била темпирана да се поклопи са дуго очекиваним поновним отварањем лондонске Националне галерије портрета. На аукцији су представљени и други портрети истакнутих уметника, укључујући Алберта Ђакометија и Едварда Мунка, пренео је РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала