- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Столтенберг: Украјина може ући у НАТО само ако победи Русију; Естонија најавила изненађење у Виљнусу

© AFP 2023 / SERGEI SUPINSKYГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2023
Пратите нас
Украјина мора да победи у сукобу против Русије као „суверена европска држава“, како би претендовала на чланство у НАТО, изјавио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг на конференцији за новинаре у Бриселу. Истовремено, премијер Естоније Каја Калас најавила је изненађење на самиту НАТО-а у Виљнусу по питању чланства Украјине.

„Најхитнији задатак тренутно је да се уверимо да ће Украјина победити као суверена независна европска држава. Главни фокус мора да буде на обезбеђењу победе Кијева. То ће бити прелиминарни услов за било какву озбиљну дискусију о чланству “, објаснио је Столтенберг.

Столтенберг је претходно, 19. јуна, изјавио да на самиту у Виљнусу и приликом припреме за њега, савезници неће разматрати формалан позив Украјини, већ ће се консултовати о томе које одлуке ће Кијев приближити придружењу војном савезу.

Спрема се „изненађење“ на самиту НАТО поводом чланства Украјине

Премијер Естоније Каја Калас која је говорила на заједничкој конференцији за новинаре са Јенсом Столтенбергом у Бриселу обећала је „изненађење“ кад је у питању чланство Украјине на јулском самиту у Виљнусу.
Генерални секретар НАТО-а није демантовао њене речи, већ је изразио увереност да ће лидери на састанцима „постићи јединствен став“ по овом питању.

„Сигурна сам да је једина безбедносна гаранција (Украјини) која заиста функционише – НАТО. Али, не желим да покварим изненађење самита у Виљнусу“, рекла је она обраћајући се Столтенбергу.

Самит НАТО-а ће се одржати од 11-12. јула, а тренутно је у току активна припрема одлука, које ће лидери чланица Алијансе усвојити на састанку.
Раније је украјински председник Владимир Зеленски изјавио да ако Кијев не добије позив у НАТО на самиту у Виљнусу у јулу, то ће демотивисати Оружане снаге Украјине.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2023
Специјална операција у Украјини
Столтенберг открио који је задатак НАТО-а у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала