- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Студенти који су добили дупле стипендије неће морати да врате новац

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆВршилац дужности министра просвете Ђорђе Милићевић
Вршилац дужности министра просвете Ђорђе Милићевић - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2023
Пратите нас
Вршилац дужности министра просвете Ђорђе Милићевић рекао је данас да студенти који су добили дупле стипендије - и од Министарства просвете и од Фонда за науку неће морати да врате новац који су добили на конкурсу министарства.
Милићевић је на конференцији за новинаре рекао да ће наредне школске године оба конкурса бити расписана у слично време, тако да студенти неће више долазити у овакву ситуацију.
Он је подсетио да се у претходном периоду дешавало да студенти добију и стипендију од Министарства просвете и Доситеја од Министарства науке и технологије, као и стипендије од Министарства спорта и од локалне самоуправе и да је због тога непходна координација са свим актерима како би се, према речима Милићевића, направио јединствен инфромациони систем да се такве ствари не би дешавале.
„То не значи да ћемо ми отимати или тражити да се врати новац, ми желимо да нађемо најбоље могуће решење уз консултације са нашим партнерима које ће бити у најбољем интересу студената“, поручио је Милићевић.
Препорука државне ревизорске институције, према речима Милићевића, иде у смеру да није праведно да један мањи број студената добија више стипендија, а да остали студенти остају без стипендија и да ће се на томе радити у наредном временском периоду.
„Децидно кажем као Министар просвете да нема враћања новца. За почетак што можемо да урадимо је да Министарство просвете и Министарство технологије у исто време распишу конкурс“, рекао је Милићевић.
Он је рекао и да је Министарство просвете добило извештај Државне ревизорске институције и препоруке о томе да студент који потпише уговор са Министарством просвете не можете имати другу стипендију и да ће то у наредном периоду бити исправљено.
Наиме, два министарства у овом тренутку додељују стипендије најбољим студентима - просвете и науке. Конкурс за једну стипендију је у октобру, а за другу у априлу. У пропозицијама пише да студент може да користи само једну стипендију.
До сада су студенти који су конкурисали у октобру, могли да конкуришу и за ону у априлу, али се исплата прве обустављала кад почне исплата друге.
Овај пут је објављено да ће студенти који су добили стипендију на другом конкурсу морати да врате прву стипендију.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала