- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захтев Вашингтона за изручење Пригожина: Стигао одговор из Москве

© Sputnik / Наталья СеливерстоваЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2023
Пратите нас
Ниједан грађанин Русије не подлеже екстрадицији другој држави, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, коментаришући саопштења да САД намеравају да добију изручење Евгенија Пригожина.
„Што се тиче уопште правног аспекта везано за изручивање, могу да кажем да ниједан држављанин Русије не подлеже екстрадицији другој држави и има право да рачуна на помоћ Русије у заштити од незаконитих покушаја да га приведу кривичној одговорности у иностранству“, објаснила је Захарова на конференцији за медије.
Захарова је истакла да ће се Русија сама изборити са ситуацијом од 24. јуна „без спољних коментатора“.
„Они који су хтели да изразе подршку – изразили су је, они који су желели да помогну – помогли су. Све ово смо запамтили, примили к знању и нећемо заборавити“, закључила је дипломата.
Раније је портпарол Стејт департмента Метју Милер изјавио да ће САД тражити изручење Пригожина ако се он нађе у земљи са којом постоји споразум о изручивању, али Белорусија није једна од тих земаља.
У ноћи на 24. јун, снаге групе „Вагнер“ заузеле су штаб Јужног војног округа руске војске у Ростову на Дону након изјава оснивача групе Евгенија Пригожина да су Оружане снаге Русије наводно извеле ракетне нападе на кампове „Вагнера“, иако су то демантовали и Министарство одбране и руски ФСБ.
Оружана побуна заустављена је захваљујући тешким преговорима које је, у договору са председником Русије Владимиром Путином, целу суботу водио белоруски лидер Александар Лукашенко. На крају је Пригожин пристао да оде у Белорусију, неким од бораца који нису учествовали у побуни понуђено је да потпишу уговор са Министарством одбране, а остале „вагнеровце“ нико неће кривично гонити.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала