- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

БРИКС тражи начине да смањи употребу долара

CC0 / Unsplash/engin akyurt / Амерички долар
Амерички долар - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2023
Пратите нас
Консултације о смањењу употребе америчког долара врше се, како у оквиру БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужноафричке Република), тако и у оквиру других међународних и регионалних удружења, изјавио је званични представник председника Јужноафричке Републике Винсент Магвења.

„Унутар БРИКС-а се одвијају консултације о финансијским питањима, укључујући како смањење употребе америчког долара, тако и изгледе за стварање заједничке валуте“, рекао је он.

Магвења је потврдила да су током прошлонедељног састанка на маргинама самита у Паризу о новом глобалном финансијском пакту јужноафрички и бразилски председници Сирил Рамапоса и Луиз Инасио Лула да Силва разговарали су о заједничкој валути.
„Ово питање (стварање јединствене валуте БРИКС-а) је прилично компликовано“, рекао је Магвења.
„Потрага за алтернативним валутама није усмерена против америчког долара, али земље у развоју траже прилику да олакшају своју тешку финансијску ситуацију. Он је напоменуо да коначна одлука о јединственој валути још није донета и да ће се консултације наставити, укључујући и унутар БРИКС-а", додао је он.
Ове године, Јужноафричка Република председава БРИКС-ом и организоваће самит асоцијације у Јоханесбургу у августу. Русија ће председавати БРИКС-ом наредне године.
Предстојећи самит БРИКС-а био је тема новог издања емисије „Нови Спутњик поредак“:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала