- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Француска прави план: ЕУ може понудити Украјини гаранције безбедности

CC0 / / Сутон у Паризу
Сутон у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2023
Пратите нас
Европска унија (ЕУ) се припрема да понуди Украјини „будуће обавезе у сфери безбедности“, саопштио је Фајненшел тајмс 29. јуна, позивајући се на нацрт документа који ће бити објављен након састанка лидера блока.
То би „требало да постане јасан политички сигнал“ за Русију и Украјину. У документу се каже да су ЕУ и њене чланице спремне, заједно са партнерима, да допринесу будућим обавезама према Украјини у области безбедности. Очекује се да ће ове обавезе помоћи земљи да се дугорочно одбрани.
Лист преноси да је документ направила Француска. Истовремено, Ирска, Малта и Аустрија су критичне према овој изјави и траже објашњење шта ће тачно бити обавезе.
Истовремено, један од дипломата ЕУ је рекао да блок већ чини доста за безбедност Украјине. Финансијску подршку Кијева и снабдевање муницијом сматра доприносом безбедности земље.
„Добро или лоше, али исход (украјинске контраофанзиве) ће утицати на све што урадимо у вези са Украјином, и сви смо тога свесни. Финансирање, подршка, политичка активност... и, што је најважније, предстојећи мировни преговори, свиђало се то нама или не“, цитира лист неименованог европског дипломату.
Самит ЕУ ће бити одржан 29-30. јуна.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала