- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

„Катастрофални губици“: У Америци открили детаље пораза Кијева у Запорошкој области

© AP Photo / dpa/Peter SteffenНемачки тенк леопард 2
Немачки тенк леопард 2 - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2023
Пратите нас
Покушај Оружаних снага Украјине да се пробије кроз минска поља на југу Украјине 8. јуна завршио се још катастрофалније него што се мислило, пише „Форбс“.
Како се наводи, у почетку се чинило да су губици Оружаних снага Украјине мањи, али су аналитичари током две недеље, анализирајући снимке са дронова, стално допуњавали списак изгубљене војне технике.

„Украјински пораз код Мале Токмачке (у Запорошкој области) испао је катастрофалнији него што смо мислили. Недавно су аналитичари избројали још више уништених и остављених борбених возила пешадије М-2 ('бредли') 47 бригаде. Дим се разишао и пронађено је најмање 25 уништених украјинских војних возила: 17 борбених возила пешадије М2, четири тенка 'леопард' 2А6, три тенка 'леопард' 2Р и један 'висент'“, пише аутор чланка Дејвид Акс.

Оцењујући губитке западне војне технике у Украјини, он констатује да уништавање једног возила за деминирање „висент“ није проблем, пошто их украјинска војска има на десетине. Међутим, Кијев је добио само стотину америчких борбених возила пешадије 'бредли', 21 тенк „леопард“ 2А6 и свега шест тенкова „леопард“ 2Р које је добио од Финске.
„За крвавих сат или два борбена група 47. и 33. бригаде изгубила је скоро петину украјинских возила М2, петину 'леопарда' 2А6 и половину 'леопарда' 2Р“, наводи се у чланку.
Новинар подсећа да су САД одмах након тога обећале да ће испоручити Украјини још борбених возила „бредли“ како би се надокнадили губици од 8. јуна. Међутим, како истиче, европске земље треба да набаве још тенкова „леопард“ 2А6 за испоруку Кијеву, док тенкова „леопард“ 2Р „буквално више нема“.
Украјинска контраофанзива на јужно-доњецком, запорошком и артјомовском правцу почела је 4. јуна. Како је рекао руски председник Владимир Путин, Кијев је од почетка такозване контраофанзиве изгубио 259 тенкова и 780 оклопних возила, а само на ореховском правцу у последњој седмици изгубио је 41 тенк и 102 оклопна возила. Путин је раније рекао да украјинске трупе током офанзиве трпе велике губитке и да немају успеха ни у једном правцу.
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2023
Специјална операција у Украјини
Небензја: Украјинска војска упала у „запорошку млевилицу“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала