- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Нема Руса, али има промене формата по узору на Америку – Евролигина велика новост

© Sputnik / Лола ЂорђевићКошаркашка лопта
Кошаркашка лопта - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2023
Пратите нас
Кошаркашка Евролига одлучила је да промени систем такмичења и да уведе плеј-ин по завршетку регуларног дела сезоне, саопштено је после седнице акционара Евролиге. Све по узору на амерички НБА. Такође, деоничари су поново донели одлуку да се руски клубови суспендују.
Дакле, руски клубови неће играти ни у Евролиги нити у Еврокупу.
Подсећања ради, у моменту увођења суспензије ЦСКА, Уникс и Зенит били су међу осам најбољих екипа Евролиге, тако да је јасно колико је лига изгубила на квалитету без руских клубова.
Али, има и новости... Пре свега у формату такмичења.
Најбољих шест тимова по завршетку регуларног дела сезоне обезбедиће директан пласман у плеј-оф Евролиге.
У саопштењу Евролиге се наводи да ће у плеј-ину играти екипе које регуларни део сезоне заврше од седмог до десетог места.
Седмопласирани и осмопласирани тим на табели ће у једној утакмици одлучити ко иде директно у четвртфинале Евролиге. Победник тог дуела у четвртфиналу плеј-офа ће играти против другопласиране екипе из регуларног дела сезоне.
Поражени из дуела седмопласираног и осмопласираног клуба ће се за последње место у плеј-офу борити са бољим из дуела између деветопласираног и десетопласираног тима.
У плеј-ину биће одигран један меч, а предност домаћег терена имаће клуб који буде боље пласиран на табели по завршетку регуларног дела сезоне.
Евролига је раније саопштила списак од 18 клубова, који ће наредне сезоне играти у овом такмичењу. У саопштењу се наводи да промена нема и да ће свих 18 тимова који су играли претходне, играти и наредне сезоне у Евролиги.
Учесници Евролиге у наредној сезони биће: Реал, Барселона, Басконија, Валенсија, Ефес, Фенербахче, Олимпијакос, Панатинаикос, Жалгирис, Асвел, Монако, Алба, Бајерн, Виртус, Олимпија Милано, Макаби, Партизан и Црвена звезда.
Право да игра Евролигу раније је обезбедила Гран Канарија као освајач Еврокупа, али је шпански клуб одустао од такмичења из финансијских разлога.
Иако то по квалитету заслужују, поново неће бити руских клубова.
Уникс Казањ - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2023
СПОРТ
Српски тренер открива за Спутњик – како је „мала Југославија“ освојила титулу у Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала