- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ово је „последња кап“ због које је Русија иступила из Споразума о контроли конвенционалног наоружања

© Sputnik / Maxim BlinovМинистарство иностраних послова Руске Федерације
Министарство иностраних послова Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2023
Пратите нас
Ступање Финске у НАТО и процедура пријема Шведске у Алијансу били су „кап која је прелила чашу“ и учинила неизбежним повлачење Русије из Споразума о конвенционалним оружаним снагама у Европи, изјавио је заменик министра иностраних послова Русије Сергеј Рјабков у говору на Конференцији чланица Споразума о конвенционалним оружаним снагама у Европи.

Према његовим речима, Русија ће изаћи из овог Споразума 7. новембра ове године, чак „иако Дунав потече уназад“.

Он је, коментаришући излазак Русије из Споразума истакао да није реч о намери, која би могла да се ревидира, већ о одлуци која је већ законски усвојена и потврђена.
„Западне земље су имале више него довољно времена да испоље здрав разум, али су одабрале пут конфронтације са Русијом, што се, између осталог, одразило и на стратешки концепт Северноатлантске алијансе“, објаснио је Рјабков.
Дипломата је оценио да ће се Русија са правне тачке гледишта, након повлачења из Споразума заувек ослободити обавеза по њему, а са практичне тачке гледишта мало шта ће се променити.
Он је додао да је постизање било каквих договора о контроли над конвенционалним наоружањем у Европи тренутно нереално.
Рјабков је поручио да ће за могући раскид Споразума о конвенционалним оружаним снагама у Европи бити одговорни Сједињене Америчке Државе и њихови савезници.
Руски званичник је истакао да Вашингтону није био потребан адаптирани Споразум, већ је за САД било и остало најважније потискивање Русије из региона њених неоспорних интереса.
Према његовим речима, нови преговори о контроли над конвенционалним наоружањем у Европи биће могући само у случају да Запад одустане од антируске политике.
„Ако и када наступи тренутак да се седне за преговарачки сто, свет ће бити потпуно другачији и биће потребни принципијелно другачији приступи. Наравно, водићемо се искључиво нашим националним интересима“, казао је дипломата.
Раније је руски председник Владимир Путин потписао закон о раскиду Споразума о конвенционалним оружаним снагама у Европи.
Претходно је, 10. маја објављено да Русија раскида овај споразум, а руски лидер именовао је заменика министра спољних послова Сергеја Рјабкова за свог представника када се то питање буде разматрало у парламенту.
Споразум је потписан у Паризу 1990. године, а у Истанбулу је 1999. године потписана обновљена верзија документа.
Тај документ су ратификовале само четири државе - Русија, Белорусија, Казахстан и Украјина.
Русија је 2007. године суспендовала учешће у Споразуму док земље НАТО не ратификују документ и не почну да га испуњавају.
Ваздушно-десантне снаге Русије - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2023
РУСИЈА
Зашто Русија раскида Споразум о конвенционалним оружаним снагама у Европи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала