Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Пријем у амбасади САД поводом Дана независности: Присуствују Вучић, Брнабићева, министри... /фото/

© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆПријем у амбасади САД у Београду поводом Дана независности
Пријем у амбасади САД у Београду поводом Дана независности - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2023
Пратите нас
Традиционалним пријемом у резиденцији америчког амбасадора Кристофера Хила, вечерас је обележен национални празник САД, Дан независности, у знак сећања на 4. јул 1776. године када је у Филаделфији објављена Декларација о независности.
Прослави присуствују председник Србије Александар Вучић.
Пријем је био прилика да амбасадор Хил председника Вучић упозна са електричним возилима Форд и Ривијан, који су део изложбе постављене у дворишту резиденције на Дедињу.
© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆПријем у амбасади САД у Београду поводом Дана независности
Пријем у амбасади САД у Београду поводом Дана независности - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2023
Пријем у амбасади САД у Београду поводом Дана независности
Пријему присуствују и премијерка Ана Брнабић, више министара, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, градоначелник Београда Александар Шапић, представници институција, верских заједница, опозиције, дипломатског кора...
На почетку церемоније, амерички маринци свечано су предали заставу САД амбасадору Хилу, који је организатор свечаности заједно са супругом Џули.
© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆПријем у амбасади САД у Београду поводом Дана независности
Пријем у амбасади САД у Београду поводом Дана независности - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2023
Пријем у амбасади САД у Београду поводом Дана независности
Уследило је интонирање химни САД и Србије, које су почетком фебруара обележиле 142 године успостављања дипломатских односа, а потом и говор амбасадора Хила, пренео је Танјуг.

Вучић: Замолио сам САД да се нашем народу на КиМ омогући достојан живот

„Честитао сам амбасади САД Дан независности и истакао да је то прави повод да се сви подсетимо универзалних вредности утканих у Декларацију о независности, а које се односе на једнакост свих људи и њихова неотуђива права на живот и слободу“, навео је председник Вучић у објави на Инстаграму*.
Вучић је нагласио да су управо та права данас ускраћена нашим Србима на Косову и Метохији и да је и ову прилику искористио „да замоли САД да заложе свој несумњиви ауторитет како би се нашем народу на КиМ омогућио достојан и миран живот“.
„Србија остаје посвећена миру, као и јачању партнерства са САД, уверена да ће наше старо, историјско савезништво добити нови замах у годинама које долазе“, нагласио је Вучић.

Хил: Наше две земље су као два пријатеља која су се у неком моменту разишла

Амерички амбасадор у Београду Кристофер Хил, изјавио је вечерас да је важно да САД и Србија покажу међусобно разумевање и поштовање, јер само тако, како је навео, могу заједно напред.
Наше две земље су „као два пријатеља која су се у неком моменту мало разишла, али који су сада поново заједно”, казао је Хил у говору на пријему у резиденцији поводом прославе америчког Дана независности.
Хил је рекао да „један пријатељ говори о прошлости, а други о будућности“, али да је важно да покажу међусобно разумевање и поштовање, јер само тако, како је навео, могу заједно напред.
„САД и Србија имају много сличности, на пример, кошарка је и код вас и код нас национална страст, а банана је само воће“, рекао је он.
„Србија осваја свет кроз кошарку, тенис, ватерполо, и ко зна које још спортове“, рекао је амбасадор и истакао да је „дивно искуство“ бити дипломата у Београду.
„Однос Србије и САД је важан за све, за цео регион. Када га изградимо тако да буде снажан, он ће помоћи да земље забораве прошлост и крену напред, а све зарад генерација наше деце и оних који долазе после. За њих, стрпљење је извикан концепт, и ми морамо брже да се крећемо“, оценио је амерички амбасадор.
Говорећи о разликама између САД и Србије, Хил је рекао да ће оне увек постојати, али да су и поред њих, односи двеју земаља грађени на дубоким основама.
Амбасадор је истакао да свуда у свету тренутно има конфликата, који изискују тешке изборе.
„Одакле год да долазите у свету, САД су ту да вам буду партнер и помогну да достигнете своје циљеве. Ја сам оптимиста. Верујем да је година коју сам провео овде помогла да тај мој став још више учврстим, и верујем да народ Србије има снаге да се издигне изнад скорашњих трагедија и развије своју земљу. Ствари увек и свуда могу бити боље и томе треба тежити. Србија треба да тежи ка томе да штити своје слабе и буде лидер у неким стварима. Време је фактор, и зато хајде да заједно идемо напред“, рекао је Хил.
*Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала