Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Амбасадор Шпаније: Подржавамо европски план, али став Мадрида по питању Косова остаје непромењен

© Tanjug / RADE PRELIĆАмбасадор Шпаније у Србији Раул Бартоломе Молина
Амбасадор Шпаније у Србији Раул Бартоломе Молина  - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2023
Пратите нас
Амбасадор Шпаније у Србији Раул Бартоломе Молина изјавио је да ће став његове земље по питању Косова остати непромењен, као и да то што Мадрид подржава покушаје европских представника Жозепа Бореља и Мирослава Лајчака да реше ситуацију, не значи да ће се став променити.
„Поглавље 35 у преговарачком процесу говори о нормализацији односа, а не о признању и у Шпанији у главним странкама постоји консензус да чак и ако дође до промене владе, неће бити промене става, консензус о том питању се неће променити, бар када се ради о главним политичким странкама“, рекао је амбасадор Бартоломе у интервјуу за Танјуг.
Он је за тренутну ситуацију на Косову рекао да је забрињавајућа, али да се нада да ће преговори довести до решења.
„Веома бринемо због свега што се тамо дешава јер видимо само кризу за кризом. Ми подржавамо план, тзв. француско-немачки план, односно европски план за проналажење решења. Ситуација је озбиљна али се надамо да ће преговори довести до решења. Наш став је да не признајемо Косово али подржавамо покушаје Србије да нормализује односе са Косовом. Сматрам да пуно тога треба да се уради јер изгледа да споразуми нису стављени на снагу. Косовска страна није прихватила формирање ЗСО што мора и што је почетак решења“, рекао је амбасадор Шпаније у Београду.
Раул Бартоломе Молина је поручио да ће Шпанија током председавања Саветом ЕУ, које преузима 1. јула од Шведске имати четири приоритета, међу којима је и питање проширења ЕУ на Западни Балкан.
Он је навео да је Влада Шпаније направила програм председавања, према којем су приоритети реиндустријализација ЕУ и стратешка независност, промовисање зелене агенде и питања заштите животне средине, социјална економија у смислу веће социјалне и економске правде и четврти јачање јединства ЕУ, решавање финансијских питања и политика проширења ка Западном Балкану и приближавање тог региона ЕУ.
Аустријски канцелар Карл Нехамер - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2023
СРБИЈА
Аустријски канцелар: Београд прагматичан, Приштина вођена идеологијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала