- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Италијани у шоку: „Није издаја него циркус“

© AP Photo / John RaouxПаоло Банкеро
Паоло Банкеро - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2023
Пратите нас
Млада НБА звезда Паоло Банкеро одлучио је да убудуће наступа за селекцију Сједињених Америчких Држава, уместо за Италију коју је (незванично) представљао до сада.
Ова одлука условиће да Даријус Томпсон, прва звезда Басконије, заузме његово место у селекцији „Азура“ као натурализовани играч. Томпсонова супруга је Италијанка и очекује се да ускоро и он добије пасош ове земље.
Ђани Петрући, председник Кошаркашког савеза Италије, изјавио је за „Газету дело спорт“ да очекује да се Томпсон одазове позиву за припреме репрезентације, али да ће селектор одлучити да ли ће бити у тиму, у складу са квалитетима које има.
Наравно, са италијанским пасошем расте и цена Томпсону на евролигашкој сцени и зато га Олимпија из милана жели у саставу за нову сезону. Американац је у управо окончаној сезони у дресу Басконије бележио у просеку 12,6 поена и 6,7 асистенција у Евролиги.
Али да се вратимо Банкеру. Петрући је говорио и о његовом случају.
„Када је схватио свој значај у НБА лиги, завршила се Паолова романтична прича у репрезентацији Италије. Последњих дана био је у Милану и, упркос покушајима са његовим агентима да оргнизујемо сусрет, избегао је састанак са селектором Поцеком“, рекао је Петрући.
Банкеро је до пре само неколико месеци јасно истицао да жели да игра за Италију.

„Издаја је прејака реч, овакве ситуације се дешавају у спорту и лично сам спреман на њих. Сматрам то циркусом“, истакао је Петрући.

Иначе, Паоло Банкеро је момак италијанских корена рођен у Сијетлу пре 20 година.
Колеџ кошарку играо је за Дјук, а 2022. године изабран је као први пик на драфту од стране Орландо Меџика. У првој руки сезони у НБА лиги бележио је у просеку 20 поена за 33 минута колико је проводио на паркету.
За све приказано у првој сениорској сезони Банкеро је доби трофеј „Вилт Чемберлен“ намењен најбољем новајлији у НБА лиги.
Банкеро је био на списку од 24 кошаркаша селекције Италије за Евробаскет прошле године, као и за квалификације за Мундобаскет ове године, али није забележио ниједан наступ за „Азуре“.
Зато, није касно да промени репрезентацију и наступи за земљу у којој је рођен у овом случају Америку.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала