- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија

Лавров: Не брините о нашим националним интересима, Русија је увек излазила јача

Пратите нас
Запад не треба да брине за националне интересе Русије, она је из свих непријатних ситуација излазила јача, поручио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров током брифинга о актуелним међународним питањима.

О побуни Пригожина

Коментаришући недавни покушај Евгенија Пригожина, Лавров је рекао да Русија по том питању никоме ништа није дужна да објашњава.
„Понашамо се транспарентно, председник је говорио о овој теми, све политичке снаге наше земље су говориле о овој теми. Ако неко на Западу има сумње, па то су ваши проблеми. Русија је увек из свих непријатних ситуација, а то је тешко назвати другачије него непријатна ситуација, излазила чвршћа и јача“, поручио је руски министар.

Тежимо ка ширењу Савета безбедности

Шеф руске дипломатије такође је казао да ће Русија настојати да се Савет безбедности УН прошири и у њега убаце земље Азије, Африке и Латинске Америке како би се постигла далека већа једнакост у свету.
Такође је казао да је циљ Запада да не дозволи ни Русији, ни Кини, нити било коме другом да ојача редове својих истомишљеника и да спречи ширење БРИКС-а.

Запад жели да замрзне украјински конфликт

Запад покушава да привремено замрзне украјински конфликт и на тај начин да купи време како би Украјину додатно напумпао наоружањем, изјавио је Лавров.
Лавров је прокоментарисао изјаву америчког државног секретара Ентонија Блинкена да ће се украјински конфликт завршити дипломатским путем рекавши да је она чудна бдуући да Запад стално говори да је претходно неопходно победити Русију.
Такође је рекао да тема биолошких лабораторија САД на територији Украјине није затворена, Русија ће наставити да шаље податке о развоју америчког биолошког оружја.

О прехрамбеном споразуму

Руски министар је рекао да ниједан проблем на који је Русија указивала о прехрамбеном споразуму није решен и зато не види који би разлози могли да утичу на његово продужење.
Међутим, како је оценио, без обзира на то, експорт руског жита се наставља, а Русија превазилази све препреке које је Запад створио и скоро педесет милиона тона се шаље. Такође је рекао и да се тренутно извози само оно жито које иде у комерцијалне сврхе, а не оно намењено земљама у развоју, што је била његова прва намена коју је иницирао генерални секретар УН Антонио Гутереш.
Лавров је додао и да ће у случају раскида прехрамбеног споразума, Русија ће осигурати испоруке жита у најсиромашније земље о свом трошку.

Сва деца из Украјине могу да се врате

Сва украјинска деца која се налазе у Русији могу да се врате својим родитељима, ако се родитељи појаве и предају такав захтев, казао је министар.
Москва не крије имена деца која су евакуисана у Русију из зоне борбених дејстава, рекао је Лавров и додао да су одређена деца већ нашла уточиште код својих рођака. Навео је и да је више стотина украјинске деце смештено у породице у Руској Федерацији, али да она нису усвојена.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
11:35 30.06.2023
Васељенски патријарх Вартоломеј је у веома блиском контакту са САД и по њиховим инструкцијама ради све да уништи светско православље, рекао је Лавров.
„Знате да васељенски патријарх у најтешњем контакту са САД, које га финансирају, чини све да уништи светско православље. То је очигледно, Американци то ни не крију“, рекао је министар.
Такође је казао да васељенски патријарх није упутио никакве предлоге по питању судбине православаца у Украјини.
„Не сећам се да су из центра светског православља, како се сматра истанбулски патријарх, стигао неки предлог за неку врсту помоћи, за контакт, разјашњавање чињеница о судбини православаца у Украјини, за размену мишљења“, истакао је Лавров.
11:30 30.06.2023
Лавров је прокоментарисао изјаву америчког државног секретара Ентонија Блинкена да ће се украјински конфликт завршити дипломатским путем рекавши да је она чудна бдуући да Запад стално говори да је претходно неопходно победити Русију.
„Упоредо са изјавом Блинкена западни политичари говоре и да претходно потребно да Украјина спроведе успешну контраофанзиву, а тек потом сести за преговарачки сто. То је шизофрена ситуација када кажу да ће све бити завршено преговорима али да је претходно потребно победити Русију“, рекао је.
11:18 30.06.2023
Русија тренутно не види потребу да са Западом има контакт преко дипломатских канала у обиму у којем је он постојао пре дешавања у Украјини, рекао је Лавров.

„Искрено, не видим потребу да имамо исти обим контакта као и у нормално време, односно, до тренутка када нам је Запад објавио рат рукама украјинског нацистичког режима“, оценио је.

Говорећи о дипломатским мисијама Лавров је рекао да Русија није била иницијатор санкција. „Нисмо ми иницирали погоршање атмосфере међу земљама, пре свега у дипломатској сфери“, додао је.
11:15 30.06.2023
Протестна шетња Срба на Косову и Метохији због рањавања Милана Јовановића. - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2023
РУСИЈА
Лавров: Русија солидарна са српским народом по питању КиМ; очекујемо Дачића у Москви
11:14 30.06.2023
Запад покушава да привремено замрзне украјински конфликт и на тај начин да купи време како би Украјину додатно напумпао наоружањем, изјавио је Лавров.
„Мислим да они покушавају да замрзну конфликт како би напумпали Украјину војно, како би разместили нову војну инфраструктуру у Украјини, али и како би допремили ново смртоносно наоружање далеког домета“, истакао је он.
11:01 30.06.2023
Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, Лавров је рекао да је Русија солидарна са српским народом у одбрани резолуције 1244 и свих принципа који су усаглашени у Савету безбедности УН.
Такође је рекао и да Москва има редовне контакте са Београдом по том питању.
10:59 30.06.2023
„Очекујем Дачића кад одабере датум који му одговара“, рекао је Лавров.
10:58 30.06.2023
Лавров се осврнуо и на његову неуспешну посету Србији прошле године рекавши да је Запад спречио да он допутује у Београд.
„Нема разлога да се љутимо на српске власти, Запад је спречио да авион прелети преко земаља које се налазе између Русије и Србије“, изјавио је Лавров одговарајући на питање новинара шта је био разлог због чега Лавров није допутовао у Србију 6. јуна прошле године.
Такође је рекао и да са задовољством ишчекује посету српског министра спољних послова Ивице Дачића Москви.
10:54 30.06.2023
Тема биолошких лабораторија САД на територији Украјине није затворена, Русија ће наставити да шаље податке о развоју америчког биолошког оружја, рекао је Лавров.
Он је нагласио да је истрага по том питању привукла огромну пажњу јавности.
„Наше министарство наставља да објављује материјале према којима је могуће доносити закључке о томе да је Пентагон у лабораторијама у Украјини развијао биолошко оружје које је забрањено у складу са Конвенцијом о биолошком наоружању“, казао је.
10:42 30.06.2023
Циљ Запада је да не дозволи ни Русији, ни Кини, нити било коме другом да ојача редове својих истомишљеника, да спречи ширење БРИКС-а, раст његовог ауторитета у свету, да поткопа процесе уједињења у Евроазији у оквиру Евроазијске економске уније, ЗНД, ОДКБ, Шангајске организације за сарадњу, АСЕАН-а и пројекта Један појас – један пут“, рекао је Лавров.
10:38 30.06.2023
У случају раскида прехрамбеног споразума, Русија ће осигурати испоруке жита у најсиромашније земље о свом трошку.

„Не видим какве аргументе имају они који би желели да продуже дејство црноморске иницијативе јер је она, као што сам већ рекао, одавно постала комерцијална у погледу украјинског жита“, казао је он.

Извоз руског ђубрива и пољопривредних производа се наставља упркос препрекама од стране Запада – Москва их мимоилази, рекао је он.
10:36 30.06.2023
Лавров је о покушају побуне Евгенија Пригожина реако да је то тешко назвати другачије него „непријатна ситуација“.
Русија ће се сама изборити са последицама покушаја побуне, из таквих ситуација земља је увек излазила јача, додао је он
Такође је рекао да Запад не би требало да буде забринут када је реч о националним интересима Русије, она је из свих непријатних ситуација излазила јача.
10:25 30.06.2023
Запад не може да потврди своје оптужбе против Русије за ратне злочине и кршење хуманитарног права у Украјини.
Такође је рекао да Москва не крије имена деце која су била пребачена у Русију из зоне где су се одвијала борбена дејства, као и да је одређен број деце већ код њихових рођака.
Лавров је рекао и да су деца евакуисана у безбедна подручја и да се она могу вратити родитељима ако се они јаве.
„Веома смо забринути за судбину деце која се нађу у зони сукоба. Имена све деце која се сада налазе на руској територији су позната, то нико не крије, као ни координате где се налазе. Ако та деца имају родитеље или блиске рођаке, они имају пуно право да их преузму“, рекао је Лавров, истакавши да се неколико десетина украјинске деце већ вратило својим рођацима.
10:23 30.06.2023
Русија није дужна да било коме објашњава ништа по питању оружане побуне и могућег утицаја на унутрашње државне процесе, рекао је Лавров.
Ако неко на Западу сумња у стабилност у Русији, то су њихови проблеми, поручио је Лавров.
„Нисмо дужни ништа никоме да објашњавамо, да дајемо било какве изјаве, ми делујемо транспарентно, а на ту тему је изјаву дао и председник и све политичке стране у земљи. Ако неко има било какве сумње по том питању, то су њихови проблеми“, рекао је министар.
10:20 30.06.2023
Русија ће настојати да се Савет безбедности УН прошири и у њега убаце земље Азије, Африке и Латинске Америке како би се постигла далека већа једнакост у свету, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Лавров је рекао и да је Секретаријат УН, у складу са чланом 100 повеље УН, дужан да делује непристрасно и да не прима упутства од било које владе.
„Међутим, Русији су познати бројни примери директног кршења овог члана повеље УН“, рекао је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала