- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Курс ка максималној ескалацији: Зашто НАТО развија нове регионалне планове одбране

© AFP 2023 / YURIY DYACHYSHYNНАТО војска у Украјини
НАТО војска у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2023
Пратите нас
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да тај блок развија нове регионалне планове одбране. По оцени руских експерата, није искључено да се под тим подразумевају агресивни планови усмерени против Русије.
Овде се ради о могућем распоређивању НАТО трупа на границама и планирању неких војних акција с циљем обуздавања Русије.
Према речима Столтенберга, министри одбране земаља Алијансе размотрили су нове регионалне планове одбране на последњем састанку у Бриселу.
„Први пут од Хладног рата потпуно повезујемо планирање наше колективне одбране са планирањем наших снага, способности, командовања и контроле, као и са проширеним програмом вежби за наше трупе. Као резултат тога, НАТО ће имати више од 300.000 војника у високој приправности, уз подршку значајних ваздушних и поморских капацитета да заштити сваки педаљ територије од било какве претње“, изјавио је Столтенберг.
Како преноси Ројтерс, у регионалним плановима североатланског блока описани су сценарији деловања Алијансе у случају сукоба широких размера између НАТО и Русије.
Како се наводи, такозвани регионални планови представљају хиљаде страница на којима се налазе тајни војни планови који подразумевају како ће НАТО реаговати у случају од могућег напада Русије.
Руски експерти наглашавају да Москва неће седети скрштених руку, него ће ову ситуацију схватити као директну претњу по национални суверенитет Русије и њеног савезника – Белорусије.

Ескалација под маском одбране

Руски војни експерт Алексеј Леонков сматра да није искључено да нови планови регионалне одбране Алијансе подразумевају и распоређивање истурених НАТО трупа на границама са Русијом.
„Ово је Алијанса почела да реализује од 2014.године. Дуж целе границе НАТО земаља са Русијом биле су распоређене наводне „линије одбране“. У овоме једино није учествовала Финска. Она је дуго остала неутрална. Међутим, вероватно ће сада и ова земља учествовати у томе. Јенс Столтенберг је изјавио да ће Алијанса имати више од 300.000 војника у високој приправности. Значи, НАТО покушава да под маском наводне одбране заправо доведе до ескалације“, објашњава саговорник Спутњика.
С друге стране, према мишљењу руског војног експерта Константина Сивкова, могуће је да развијање нових регионалних планова одбране НАТО садржи и планирање неких војних операција Алијансе против Русије у будућности.
„Није искључено да се овде ради о акцијама које ће НАТО вероватно спроводити на територији Украјине. Из разлога што се земље-чланице Алијансе плаше да ће Украјина бити поражена у врло блиској будућности. А ово би за њих значило катастрофу и велики пораз“, констатује наш саговорник.
Слично мишљење дели и руски војни експерт Виктор Литовкин који каже да се под новим регионалним плановима одбране вероватно подразумевају агресивни планови земаља-чланица НАТО.
„НАТО жели да обузда Русију. И то доказују војне вежбе које ова организација сваке године одржава на северу Европе, на територији балтичких земаља. Те вежбе, као и пумпање Украјине оружјем говоре нам о томе да њихови планови нису добронамерни“, објашњава стручњак.

НАТО закувава ситуацију

На питање због чега Алијанса верује да ће Русија извршити напад на НАТО, Виктор Литовкин каже да овим НАТО покушава да закува ситуацију, доведе до максималне ескалације у свету и представи Русију као наводног „агресора“.
„Русија није никога нападала. То је НАТО бомбардовао Југославију, Либију, извршио инвазију на Ирак, Авганистан, Сирију...Наша земља ништа није урадила. Што се тиче Украјине, ми само штитимо наше становништво. Управо у овој земљи је НАТО извршио државни удар. Алијанса је најагресивнија организација која постоји у свету“, наглашава стручњак.
Подсетимо, у саопштењу НАТО-а наводи се да се регионални планови које развијају органи војне команде и контроле блока односе на одређена географска подручја, а ти планови су првенствено усмерени на заштиту „од две претње дефинисане Стратешким концептом НАТО и Војне стратегије Алијансе - Русије и терористичких група“.
„Регионални планови предвиђају нови модел снага НАТО који би обезбедио више војника високе спремности широм Алијансе, као и нову структуру снага за одређивање броја, врста опреме и организација потребних за извођење НАТО операција“, наводи се у саопштењу.
У документу се такође наводи да је генерални секретар Столтенберг рекао да је подршка новим регионалним одбрамбеним плановима један од главних приоритета самита Алијансе заказаном за јул у Виљнусу а све „у циљу јачања НАТО у даљем одвраћању и одбрани“.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2023
Специјална операција у Украјини
Столтенберг открио који је задатак НАТО-а у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала