- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Француска на ивици ванредног стања: Насиље, пожари, пљачке, масовна хапшења - четврту ноћ заредом

© AP Photo / Lewis JolyНереди у Француској
Нереди у Француској - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2023
Пратите нас
У Француској је прошла четврта ноћ насилних немира широм земље због убиства тинејџера алжирског порекла у предграђу Париза. Према извештају француског Министарства унутрашњих послова, током ноћи су ухапшене 994 особе, повређено је 79 полицајаца, нападнута је 31 полицијска станица и 11 касарни жандармерије.
У ноћи између петка и суботе демонстранти су се сукобљавали са полицијом и уништавали аутомобиле и пљачкали продавнице. Како преноси „БФМ ТВ“, запаљено је 1.350 возила, као и 234 објекта.
Ватрогасци су у париском предграђу Нантеру, месту у којем је полицајац у уторак убио из ватреног оружја тинејџера због тога што није зауставио свој аутомобил, гасили пожаре које су подметнули демонстранти.
У суседном предграђу Колом демонстранти су превртали канте за смеће и користили их за импровизоване барикаде, преноси портал „Франс 24“.
У петак увече је ухапшено 80 људи у Марсеју, другом по величини граду на југу Француске, а снимци објављени на друштвеним мрежама сведоче о експлозији која је потресла стару градску луку. За сада није познато шта је изазвало експлозију.
© AP Photo / Jean-Francois BadiasПрипадници за разбијање демонстрација у Стразбуру.
Припадници за разбијање демонстрација у Стразбуру. - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2023
Припадници за разбијање демонстрација у Стразбуру.
Демонстранти су у центру Марсеја опљачкали продавницу оружја и украли неколико ловачких пушака, али не и муницију, саопштила је полиција, наводећи да је ухапшена једна особа са пушком, вероватно из опљачкане продавнице коју сада чувају припадници снага реда.
Управни суд је саопштио да је у петак уведен полицијски час у париском предграђу Кламар, као и да постоји могућност за увођење сличних мера и у другим општинама.
Секретар регионалног полицијског синдиката у Марсеју Руди Мана описао је сцене током ноћашњих немира.
„Резултати ноћи могу се сажети у једну реч: апокалиптични. Имали смо сцене гериласке борбе у центру Марсеја, северни окрузи су такође били погођени пљачком, паљењем возила и канти за смеће“, изјавио је Мана. Додао је да су полицајци „у стању изузетне физичке и психичке исцрпљености“.
Насиље је избило и на неким прекоморским територијама Француске.
Око 150 полицајаца распоређено је у петак увече на малом острву Реинион у Индијском океану, након што су демонстранти запалили канте за смеће, каменицама гађали полицију и оштетили аутомобиле и зграде, саопштиле су власти.
У Француској Гвајани 54-годишњак је убијен залуталим метком у четвртак увече када су изгредници пуцали на полицију у главном граду Кајену, наводи се у званичном саопштењу.
„Овај ниво насиља је тешко разумети“, рекао је на конференцији за новинаре префект полиције у Кајену Филип Жос.
© AP Photo / Laurent CiprianiПолицијско возило у Лиону.
Полицијско возило у Лиону. - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2023
Полицијско возило у Лиону.
Полицијско убиство 17-годишњака прошлог уторка, који је идентификован само по имену Нахел, покренуло је талас незадовољства и сукобе између полиције и младих људи у приградским стамбеним квартовима за социјално угрожену популацију.
Председник Француске Емануел Макрон је упутио апел родитељима да задрже своју децу подаље од улице и окривио друштвене мреже за распиривање немира, рекавши да се чини као да неки млади људи копирају насилне видео-игрице.
На кризном састанку са владом Макрон је најавио да ће министарство унутрашњих послова мобилисати додатна средства како би се изборило са насиљем на протестима и осудио, како је навео, неприхватљиво искоришћавање смрти адолесцента.
Министар унутрашњих послова Жералд Дерманин је у петак најавио мобилизацију 45.000 полицајаца и жандарма.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала