- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Патријарх Порфирије у Братунцу: Лековито чути истину о страдању Срба у средњем Подрињу и Бирчу

© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријарх српски Порфирије
Патријарх српски Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2023
Пратите нас
Патријарх српски Порфирије поручио је у Братунцу да би било лековито да сви који негирају било чију бол, па и бол и српских мајки, чују истину о страдању Срба у Средњем Подрињу и Бирчу.
„Неко се осилио да мери бол мајки и каже да то није бол, трагедија и злочин. Нико нема изузетно право на бол. Бол је исти за сваког човека, бол осећа свака мајака, бол нема ни нацију ни веру“, рекао је патријарх Порфирије у Братунцу на обељежавању 31 године од српског страдања у Средњем Подрињу и Бирчу.
Наводећи да је дугачак списак више од 3.500 пострадалих православних Срба мушкараца, жена, деце и стараца из тог краја, патријарх Порфирије је указао да Срби знају своју бол, али и да препознају и поштују бол мајки Бошњака и Хрвата.
„Овде смо да се побринемо да се злочини више никоме никада не десе и да упутимо молитву да елитизам и ексклузивност у болу нестане. Лековито је знати и прихватити оно што је чињеница, јер то ће нас једино извести на прави пут“, истакао је патријарх Порфирије.
Патријарх српски је додао да су у његовим молитвама сви који су страдали на подручју Средњег Подрича и Бирча на велике православне празнике, попут, Видовдана, Петровдана, Божића, пренео је РТРС.

Додик: Српска жртва је огромна

На обележавању се обратио и председник Републике Српске Милорад Додик, наводећи да је прошли век био век у ком смо изгубили пола нашег народа. Истакао је да је српска жртва огромна.
„Имали смо огромна страдања у оба светска рата. Знамо ко су били окупатори и знамо ко је формирао најгоре логоре“, рекао је Додик.
Навео је да је српски народ и крајем 20. века доживео велико страдање и додао да су комшије муслимани и Хрвати у Мрчевцима, одакле долази, у Другом светском рату убијали Србе, а да су се касније управо Срби изборили за слободу свих на тим просторима.
„Правили су своје државе на нашим страдањима и тражили да сањамо њихове снове. Тако је овде и у Подрињу. Нема ексклузивитета на бол. Свака се бол мора једнако поштовати и са њом саосећати. Они су успели направити да је бол мајки са белим већа од мајки са црним марамама“, казао је Додик.
Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поручио је да Српска неће дозволити да њене жртве буду мање вредне и да је српско самопоштовање залог будућности Републике Српске.
Он је истакао да је Братунац најсветије место које не дозвољава да буду понижене и запостављене српске жртве.
Председник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић рекао је Срби никада више не смеју да ћуте на злочине који су им се дешавали јер су на ћутање рачунали они који су чинили злочине и они који су их штитили протекле три деценије.
Патријарх Порфирије је јутрос служио литургију у братуначком храму, након чега је предводио литију од цркве Успења Пресвете Богородице до гробља у Братунцу, где је служио парастос за 3.267 убијених Срба са подручја средњег Подриња и Бирча.
У литији су учествовали Додик, председник Народне скупштине Ненад Стевандић, председник Владе Републике Радована Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић, вршилац дужности директора Републичког секретаријата за вере Драган Давидовић, изасланик српског члана и председавајуће Председништва БиХ Бошко Томић.
Учесници литије су били и министар спољне трговине и економских односа у Савету министара Сташа Кошарац, припадници Трећег пешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, начелници општина регије Бирач, градоначелник Зворника, председник општине Љубовија и велики број грађања Подриња, као и велики број архијереја, свештенства и верника.
Код Спомен-крста у Братунцу, венце је положила и делегација Србије у име председника Србије Александра Вучића и председника Скупштине Владимира Орлића, као и амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов, објавиле су „Независне“.
Помен на братуначком гробљу служен је свим српским жртвама поводом 31 године од великог страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживео.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала