- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Папин теолог“ нови шеф моћне Канцеларије за доктрину вере Ватикана

© AP Photo / Pier Paolo CitoПрстен кардинала Ђузепеа Версалдија
Прстен кардинала Ђузепеа Версалдија - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2023
Пратите нас
Папа Фрања поставио је данас свог земљака и теолошког саветника од поверења на једну од најмоћнијих функција у Ватикану – за шефа канцеларије задужене за правоверност доктрине.
Монсињор Виктор Мануел Фернандес, који сада служи као надбискуп Ла Плате, у Аргентини, постао је нови шеф Канцеларије за доктрину вере, јавља АП.
Он је добио надимак „папин теолог“, пошто се верује да је помогао у писању неких од папиних најважнијих докумената.
Канцеларија за доктрину вере надгледа правоверност црквеног учења и дисциплинује теологе за које се сматра да су се удаљили од католичке доктрине у својим предавањима или публикацијама, преноси Танјуг.
Канцеларија је, међутим, добила знатно већи значај у последњих неколико деценија међу верницима широм света, јер је у њеној надлежности и обрада оптужби против свештеника за сексуално злостављање, додаје АП.
Верује се да је Фернандез био кључни аутор неких од папиних најважнијих докумената, посебно „Бог је љубав“, из 2016. године, који отвара врата могућности да се разведеним католицима који се поново венчавају у грађанским церемонијама, допусти причешће.
Та перспектива – коју су дуго тражили разведени и поново венчани католици који се жале јер им је ускраћена евхаристија – наљутила би конзервативну хијерархију и обичне вернике ако би једног дана била кодификована у учењу.
Надбискуп Фернандес је заменио кардинала Луиса Ладарију који је отишао у пензију, језуиту који је на то место дошао 2017. године, након што је папа нагло сменио конзервативног немачког кардинала Герхарда Милера после само једног мандата. Милера је на то место именовао папа Бенедикт Шеснаести, миљеник црквених конзервативаца.
Фернандез (60) ступа на дужност средином септембра, наводи се у саопштењу Ватикана о његовом именовању.
Он је плодан аутор и библијски стручњак који је дуго имао подршку Фрање, који је пре него што постао папа 2013. године, био кардинал и надбискуп Буенос Ајреса, под именом Хорхе Марио Бергољо.
Фернандез је јасно ставио до знања да је папа, још док је био надбискуп Буенос Ајреса, подржао његову номинацију за ректора Католичког универзитета у Аргентини након што су критичари изразили забринутост због неких његових доктринарних ставова, подсећа АП.
Папа Фрања - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
СВЕТ
АНСА: Папа примљен у болницу на прегледе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала