Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Почео Видовдански сабор српске дијаспоре у Дому народне Скупштине /фото/

© Tanjug / TARA RADOVANOVIĆВидовдански сабор српске дијаспоре у Дому народне Скупштине
Видовдански сабор српске дијаспоре у Дому народне Скупштине - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2023
Пратите нас
У Дому Народне скупштине почео је Видовдански сабор српске дијаспоре у присуству премијера Ане Брнабић, која је поручила да је дијаспора веома важна за нашу земљу и да ће им држава омогућити да се врате или да инвестирају у Србију ако то желе.
Брнабићева је изјавила да јој је велика част што је на овом скупу са својим сународницима и напоменула да Влада Србије има три различита тела која раде са дијаспором, што најбоље потврђује колико је дијаспора нашој земљи важна.
„Ми смо се овде окупили први пут након 10 година и огромна нам је жеља да свима вама који желите да се вратите то омогућимо, као и да вам омогућимо да инвестирате у земљу ако желите, али и да чујемо све ваше идеје које имате“, казала је Брнабићева.
Сабор је почео интонирањем химне, а учесницима се прво обратило министар без портфеља задужено за координацију активности и мера у области односа с дијаспором Ђорђе Милићевић и министар спољних послова Ивица Дачић.
© Tanjug / TARA RADOVANOVIĆАна Брнабић на Видовданском сабору српске дијаспоре
Ана Брнабић на Видовданском сабору српске дијаспоре - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2023
Ана Брнабић на Видовданском сабору српске дијаспоре
Дачић је казао да је важно да дијаспора сарађује са матицом.
„Србија има огромно поштовање за напор дијаспоре да сарађује са матицом. Да знате ви никада овде нећете бити гости и Србија ће увек бити ваш заступник. јер то није само наша законска већ и морална обавеза“, поручио је Дачић представницима дијаспоре.
Видовдански сабор српске дијаспоре организује Министарство без портфеља задужено за координацију активности и мера у области односа с дијаспором.
© Tanjug / TARA RADOVANOVIĆВидовдански сабор српске дијаспоре у Дому народне Скупштине
Видовдански сабор српске дијаспоре у Дому народне Скупштине - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2023
Видовдански сабор српске дијаспоре у Дому народне Скупштине
На Сабору који траје данас и сутра учествује више од 250 представника удружења и организација које окупљају српску дијаспору широм света, као и представници Срба из земаља региона.
Делегати из расејања ће говорити о Закону о дијаспори и Србима у региону, о привреди и култури наших људи у свету и у матици, а на дневном реду је и Стратегија очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре, као и многе друге теме.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала