- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Почиње са радом портал за фриленсере — рок за пријаву и плаћање пореза крај јула

CC0 / Pixabay / Жена за лаптопом
Жена за лаптопом - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2023
Пратите нас
Фриленсери од данас, путем посебног портала, могу електронски да пријаве остварене приходе, плате порез и доприносе, као и да се информишу о својим правима и обавезама.
Процењује се фриленсера има најмање 70.000 и да ће нови систем самоопорезивања открити да их је много више. Рок за пријаву и плаћање пореза за прва два квартала је крај јула.
„Бебиситерка или већ неко ко је помоћ у кући, или професор математике који даје приватне часове, имаће начин да своја примања легално пријави и да не плати велики порез. И поред тога да има плаћено здравствено осигурање“, навела је Софија Попара Пармаковић из Удружења „Дигитална заједница“.
По првом, од два модела опорезивања, ако је тромесечни приход до 96.000 динара, нема пореза, здравствено, а пензионо плаћате ако желите.
Преко те суме, порез је 20 одсто. Процењује се да је за оне који приходују до 160.000 динара то исплативије. За оне који зарађују више, бољи је други модел, неопорезиво је 57.000 динара, остало се опорезује по стопи 10 одсто, уплата пензијског доприноса је обавезна, пренео је РТС.
„Предлажем институцијама да се овај портал увеже са Централним регистром обавезног социјалног осигурања, и да се крене у развој енглеске верзије, јер и нерезиденти могу бити фриленсери“, навела је Виолета Јовановић из НАЛЕД-а.
Пореска управа више неће слати решења, фриленсери ће сами пријављивати порез на порталу.
Анкета је показала да фриленсер у просеку има између 20 и 40 година и високо је образован. Више од петине пружа ИТ услуге, следе онлајн часови и дизајнерски ангажман.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала