- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Велика афера дрма Црну Гору: Шверц цигарета, скај поруке и оптужбе на рачун Ђукановића

CC0 / Unsplash/Oskar Hagberg / Застава Црне Горе
Застава Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2023
Пратите нас
Афера са наводним порукама на Скај апликацији, у којима се помиње и име донедавног предсједника Мила Ђукановића и доводи у везу са шверцом цигарета, дрма црногорско друштво.
Предсједник Црне Горе Јаков Милатовић је написао да очекује одговор тужилаштва у испитивању навода везаних за Скај преписке.
„Претходно креирана реалност Црне Горе, као државе стављене у функцију организованих криминалних група, мора се мијењати у циљу наше европске будућности. Очекујем одлучан и неселективан одговор тужилаштва у испитивању навода које сазнајемо из медија“, написао је Милатовић на Твитеру.
Црногорски медији објавили су, позивајући се на наводне доказе које је Еуропол доставио црногорским истражитељима, да је донедавни предсједник Мило Ђукановић примао новац од шверца цигарета.

Оптужбе на рачун Мила Ђукановића

Како се наводи, Петар Лазовић, члан тајне црногорске полиције, обавјештавао је Радоја Звицера, који важи за шефа кавачког клана, и полицајца Љуба Миловића о томе 9. августа, дан након што је у Подгорици заплијењен камион цигарета.
Како је наводи у порукама за коју црногорски медији тврде да је преписка преко апликације Скај, Лазовић пише „и не помињи да радимо 30 година и да дајемо паре Милу лично на руке. Немој казати да Милу носимо паре. Милу Ђукановићу лично на сваких мјесец дана 300.000 на руке да носи мој стрико“.
Специјално државно тужилаштво терети Лазовића да је као службеник Агенције за националну безбједност, привремено распоређен у полицијски Сектор за борбу против организованог криминала и корупције, радио за организовану криминалну групу кавчани.
СДТ је почетком јануара подигло оптужницу против њега, одбјеглог полицајца Љуба Миловића, Радоја Звицера, Слободана Кашћелана, Радоја Живковића, Николе Спасојевића, Милана Вујотића, Душка Рогановића, Радована Мујовића, Радована Пантовића и Никше Перовића.
Према наводима оптужнице, та криминална организација формирана је у другој половини 2020. године и поред Црне Горе дјеловала је у Јужној Америци, Африци, Европи и Аустралији. Оптужени се терете за више тешких кривичних дјела, као што су тешка убиства, покушаји убистава, шверц дроге, оружја и цигарета, као и злоупотреба положаја.
Лазовић је обухваћен и у још неколико предмета СДТ-а, а сви се односе на организовану криминалну групу кавчани. Током изношења одбране негирао је извршење кривичних дјела, тврдећи да је чланове тог клана хапсио, а не с њима друговао.
Из Лазовићевог правног тима раније су саопштили да изложеност њиховог брањеника јавном мнењу и осуди траје континуирано више од годину.
Констатовали су да против њега не постоји ниједан доказ, осим порука са Скај апликације.
Црногорски медији тврде да Лазовић у преписци преко Скај апликације исказује дивљење према Дарку Шарићу, а пише му и да би његов отац – Зоран, волио да му чује глас, тражећи да пошаље гласовну поруку.

УРА: Абазовић је указивао ко шверцује и коме иду паре

Из Грађанског покрета УРА казали су да објављене преписке криминалних кланова говоре о финансирању из црних фондова Демократске партије социјалиста и њеног бившег предсједника Мила Ђукановића.
„Све што је предсједник Владе и предсједник Грађанског покрета УРА др Дритан Абазовић говорио у претходних двије и по године испоставља се тачним из дана у дан“, наводе из УРА.
Они су позвали грађане „да прочитају преписке криминалаца и увјере се у њихове везе са Ђукановићем и Бемаксом“.
По њиховом суду, те преписке говоре о финансирању из црних фондова Демократске партије социјалиста и њеног бившег предсједника Мила Ђукановића
„Да је вријеме мајсторско решето и да ће истина кад тад изаћи на видјело и овог се пута потврдило исправним. Позивамо све грађане да прочитају објављене Скај преписке. Јуче смо свједочили да се по први пут у Скај препискама помиње и „Тигар“, кодно име сувласника компаније Бемакс Ранка Убовића као важног шрафа у мрежи организованог криминала. Вријеме је мајсторско решето, а грађани имају право да знају истину“, наглашавају из УРА.
Сада је на потезу и надлежно Тужилаштво које треба да процесуира јасна кривична дјела објелодањена кроз Скај, закључују из Грађанског покрета УРА.

Бечић: Издаја је државе када служите криминалним картелима

Предсједник Демократске Црне Горе Алекса Бечић казао је да „преписке са Скај апликација којима свједочимо и ових дана потврђују све оно што су тврдили годинама“, саопштено је из те партије.
„Нема веће бруке, срамоте и издаје своје државе и својих грађана него служити криминалним картелима и претворити државне институције у слуганске испоставе криминалних група“, казао је Бечић.
Зато је, како наводи, побједа над мафијом најважнија побједа у историји Црне Горе коју, додао је, морамо извојевати.
„Ко год буде желио да прави труле компромисе око ових циљева јасно ћемо га разобличити и за партнера га нећемо имати. Мафија мора бити почишћена из црногорских институција и правно политички разбијена у парампарчад. Око тога нема компромиса и никада неће бити компромиса са партијом на чијем сам челу“, рекао је Бечић.
И функционер Покрета Европа сад Адреј Миловић позвао је тужилаштво и полицију да по хитном поступку испитају бившег предсједника Црне Горе Мила Ђукановића поводом наводне преписке осумњичених чланова групе Радоја Звицера.
„Као и у случају Скај преписки везаних за Весну Меденицу, очекујем да институције система, прије свих тужилаштво и полиција, по хитном поступку испитају Мила Ђукановића и повезана лица у вези навода. Скај преписке породице Лазовић са трећим лицима, представљају кључан доказ у демонтажи криминалне хоботнице на чијем челу се више деценија налазио Мило Ђукановић, кога припадници свих кланова називају „шеф“ и да је потребно да „шеф“ одобри ко може да шверцује, а ко не,у супротном роба пада“, истакао је Миловић на Твитеру.
Навео је да је овим препискама „нацртана и шема и улога и осталих у шверцу, прије свих Веселина Вељовића и других бивших функционера“.
„Избором нове владе, СДТ и СПО ће добити стварну, а не вербалну, финансијску и техничку подршку да крену у снажну борбу против организованих криминалних група“, закључује Миловић.

ДПС: Измишљање глупости, поклопили се интереси шкаљарске коалиције и крипто партија

Из Демократске партије социјалиста Црне Горе поручили су да „након што су се поново поклопили интереси шкаљарске коалиције 'Вијести', крипто партија УРА, ПЕС-а и Демократа, који једни друге прогоне када ратују за фотеље, али зато складно и синхронизовано наступају када подмећу будалаштине Демократској партији социјалиста, кренуло се у фабриковање нове афере 'Скај'“.
Из ДПС су то назвали „измишљањем глупости“ и покушајем да се „криминализују Демократска партија социјалиста и њен дугогодишњег предсједник“.
„Да вас подсјетимо да је Раде Милошевић, против кога се води процес због шверца цигарета УРА-ин а не наш функционер, а да се против предсједника ПЕС-а и градоначелнице Оливере Ињац пред СДТ води неколико поступака за читаву лепезу кривичних дјела: од афере са преварантом и криминалцем До Квоном преко оне која се тиче задуживања наше државе до злоупотребе службеног положаја. Такође, подсјећамо вас да је по сопственом признању Дритан Абазовић посједовао криптовани телефон, а да су га припадници шкаљарског криминалног клана од милоште звали братом. Дакле ви, власници крипто телефона, и другари крипто превараната, имате проблем са законом и тужилаштвом, а не наша партија. Такође, коалиција „Лицемјерно се броји“ заборавља да су преко истог Скаја вођене преписке о финансирању Миодрага Лекића и коалиције око Демократа од припадника шкаљарског клана као и слике њиховог друга из парламентарне већине са припадницима овог клана у сједишту штаба коалиције „За будућност“ на дан парламентарних избора", наводи се у реаговању ДПС Црне Горе.
Како је додаје, „такође су борци за правду заборавили и набавку оружја од стране Српске православне цркве као и чињеницу да су, у договору са политичким субјектима, припадници шкаљарског клана припремали оружани напад на Скупштину 30. августа у случају побједе Демократске партије социјалиста“.
Мобилни телефон - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2021
Главобоља за безбедњаке: Шта су то „Скај“ телефони
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала