- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Аустријски министар: Незаконито конфисковање руске имовине било би срамотно

© AP Photo / Vadim GhirdaАтмосфера на улицама Беча првог дана ступања на снагу закључавања Аустрије
Атмосфера на улицама Беча првог дана ступања на снагу закључавања Аустрије - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2023
Пратите нас
Министар спољних послова Аустрије Александар Шаленберг позвао је на поштовање закона у вези са запленом руске имовине, замрзнуте у Европи. Према његовим речима, ако се одлука о конфискацији руске имовине оспори на суду и накнадно прогласи незаконитом, то ће бити „срамота“ за Европску унију.
„Морамо се сетити да су земље Европске уније - земље са владавином права. Овде сваку одлуку, било одлуку о санкцијама или о коришћењу замрзнутих средстава, може оспорити Европски суд у Луксембургу. Стога је неопходно бити изузетно опрезан и тачан“, рекао је господин Шаленберг у интервјуу за аустријски ОРФ.
Према његовом мишљењу, приликом одузимања и даље употребе блокиране руске имовине, Европска унија треба да се руководи искључиво правним нормама, јер би евентуално даље проглашење релевантних одлука незаконитим на суду била „срамота“.
Укупан износ средстава Централне банке коју су блокирале западне земље процењује се на 300 милијарди долара.Од октобра 2022. године правна служба Савета ЕУ ради на механизму који ће омогућити да се ова средства користе за обнову Украјине. Како је пренео Блумберг, ЕУ није нашла законске основе за потпуну конфискацију имовине. Немачки канцелар Олаф Шолц јуче, 30. јуна, назвао је „ужасно тешким” питање заплене имовине Централне банке Русије за обнову Украјине.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала