- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: У току синхронизовани напад на власти Републике Српске и Србије

Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је у овом тренутку у току „синхронизовани напад на власти Републике Српске и Србије“, односно на њега као председника Српске и Александра Вучића као председника Србије.
„Реч је о синхронизованом, подлом, осмишљеном нападу на Републику Српску и Србију са циљем да се сруше власти у Српској и Србији и да се персонализује кривица у председницима и носиоцима најважније политичке моћи како би ослабила народна воља за борбом, а тиме и борба за државама“, поручио је он на конференцији за новинаре на Мраковици, преноси Срна.
Додик сматра да међународној заједници „не одговарају успеси Републике Српске и Србије“ и наводи да су све време „ревидирали Дејтонски споразум до мере да је изгубио своју вредност“.
Он тврди да су САД још у време када се потписивао Дејтонски споразум обећале Бошњацима да ће „разградити Републику Српску до те мере да она неће постојати“.

„Дејтонски споразум у Анексу 4 дефинисао је политички систем у БиХ. Тај политички систем Бошњаци нису ни дан данас прихватили“, навео је Додик.

Нагласио је да је Уставни суд БиХ променио политички систем без права да то уради.

„Уставни суд је максимално кршио Устав. Ми у Републици Српској нисмо никада тражили ништа што није прописано Дејтонским споразумом, Уставом или договором, али овде су већ одбацили Дејтонски споразум и нас који га бранимо покушавају да прикажу његовим рушитељем“, рекао је Додик.

Истакао је да ће потписати указ о проглашењу Закона о непримењивању одлука Уставног суда БиХ на територији Српске, као и да Српска жели да се донесе закон о Уставном суду БиХ.
Најавио је и могућност да до краја године у Републици Српској буде одржан референдум о важним питањима.
„Верујемо да би до Нове године Република Српска могла да има референдум на коме ће се изјашњавати о најважнијим питањима њеног статуса и о томе на који начин ће се ићи даље“, изјавио је Додик на прес конференцији на Козари.

Најављена тужба против Шмита за лажно представљање

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска разматра могућност да високог представника међународне заједнице у Босни и Херцеговини Кристијана Шмита тужи у Немачкој за лажно представљање.
Додик је на конференцији за новинаре на Мраковици објаснио да Српска одбацује Кристијана Шмита као високог представника, не због ината, већ зато што његов мандата није потврдио Савет безбедности Уједињених нација како је то предвиђено Дејтонским споразумом.

„Шмит нема легитимитет, он је дио подвале српском народу с циљем да Република Српска нестане и да изгуби идентитет. Анекс 10 Дејтонског споразума на јасан начин је прописао на који начин се бира високи представник“, поручио је Додик.

Навео је да „адвокати кажу да има основа“ за тужбу против Шмита за лажно представљање, преноси РТРС.
Додик је истакао да се Шмит „лажно представља од првог дана када је дошао у БиХ“, али да „у БиХ нажалост постоје људи који га признају, упркос свему“.

Додик: Спреман сам на жртву, ићи ћу до краја

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да верује у јединство Републике Српске и Србије, државно и народно.

„Спремни смо због тога на јачање територијалног интегритета Србије, да свој територијални интегритет жртвујемо и задржимо у оквиру БиХ, све дотле док нам се гарантују дејтонска права, а онда, када то више не буде, онда бисмо морали да водимо политику уједињења“, поручио је Додик.

Он је навео да ће прогласити важећим законе који су добили подршку двотрећинске већине у Народној скупштини, а онда, вероватно, кренути у процедуре пред судом, донети одлуке о неприхватању надлежности Суда БиХ, Тужилаштва и Сипе на простору Републике Српске.

„У том тренутку ојачаћемо нашу ентитетску линију, шта год то значило“, додао је Додик.

Он је најавио да ће у јесен, кад све буде видљиво, затражити ново поверење за политику коју ће тада предложити.

„Она подразумева борбу за статус. Ако сада поклекнемо, нестаћемо за десет година на овим просторима. Ако сада истрајемо, опстаћемо на овим просторима... Ја морам да браним овај народ, спреман на жртву и ићи ћу до краја. Ићи ћу до краја јер немам другог избора“, поручио је Додик.

Он је појаснио да крај подразумева или одузимање имовине или опстанак Републике Српске, али без Милорада Додика.
„Ја сам за ову другу опцију“, додао је Додик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала