- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кумару девојке: Ко су живе богиње из Долине Катмандуа којима и председници љубе ноге /фото/

© AFP 2023 / Prakash MathemaЖива богиња Кумару у Непалу
Жива богиња Кумару у Непалу - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2023
Пратите нас
Готово сваки гост у Непалу жели да својим очима види Кумару девојке, које су вољом судбине постале богиње у људском обличју. Многима се чини да је њихов живот – бајка. Спутњик открива да ли је то и заиста тако.
На тргу Дурбар у Катмандуу стално је присутно узбуђење. Гомиле радозналих туриста и побожних ходочасника хрле према малој троспратној згради од цигле са необичним изрезбареним прозорима. Ка њима су и упрти сви погледи. Људи су спремни да чекају цео дан, а неки остају и ноћу.
Из мрачног пролаза изненада се појављује мала крхка фигура – девојка, обучена у црвено. Поглед јој је одсутан, очи ефектно истакнуте црним линијама, које се протежу до самих слепоочница. Она ништа не говори, не смеје се, не одмахује руком. Али, њена појава изазива неподељену радост гомиле, скоро као појављивање римског папе на тргу Светог Петра.
Ништа изненађујуће, јер у том тренутку, према веровању хиндуса, гледа вас Кумару, живо отеловљење богиње Талеџу. Обе ове речи означавају невиност и женски принцип.
Понекад је Непалцима дозвољено да уђу у палату, да се нађу у непосредној близини божанства, да јој се поклоне и целивају ноге. Чак и председник и премијер земље то сматрају чашћу. Странци немају приступ овом луксузу.
Како се догодило да дете постане свемогуће биће? Прилично је непознато када је настала ова традиција. Постоји само лепа легенда о пријатељству богиње Талеџу са краљем Непала. Они су се састајали, размењивали мудрости, играли коцкице.
© AFP 2023 / Prakash MathemaЖиве богиње Кумару у Непалу
Живе богиње Кумару у Непалу - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2023
Живе богиње Кумару у Непалу
Али, једном је или владарева жена увредила богињу љубомором или је сам владар увредио пожудним погледом. Огорчена, Талеџу је нестала, прорекавши царској лози брзи крај.
Истина, после много убеђивања, молитви и жртава, богиња се смиловала. Обећала је краљу да ће је наћи у лику девојке из породице Шакја, оне исте којој је припадао велики Буда Шакјамуни, оснивач будизма.
Који владар се помиње у легенди - није познато. Историчари сматрају да је то, највероватније, Џаја Пракаш, последњи цар из династије Мала, који је дошао на власт 1736. године, али су га убрзо збачен. Поред тога, управо он је подигао палату на престоничком тргу Дурбар.

Цена славе

Било то тако или не, али од тада, већ неколико стотина година, девојке из породице Шакја постају живе богиње. Истовремено, захтеви су веома строги.

Кандидаткиње треба да имају беспрекоран хороскоп и физичке пропорције, које испуњавају 32 критеријума. Међу њима су: „тело попут дрвета бањан; бедра као јелен; груди као лав, врат као морска шкољка, трепавице као у краве и глас као у патке“.

У погледу не сме бити ни радости, ни туге. Најважније је да немају никаквих огреботина ни модрица. Сматра се да то нарушава духовну чистоту.
© AP Photo / Bikas DasПријем код богиње Кумару
Пријем код богиње Кумару - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2023
Пријем код богиње Кумару
Постоји веровање да будуће Кумару девојке морају проћи тест храбрости: бивају затворене преко ноћи у мрачном храму окружене 108 глава убијених бивола. Али, то је само измишљотина.
У стварности, након избора и ритуалне иницијације, млада богиња се сели у палату. Увек се буди сама, нико нема права да је буди и одлази у сопствено купатило. Затим, монах чита мантре и доноси послужење пиринач и цвеће.
Након доручка обично стиже учитељ. Нема никаквих домаћих задатака ни понављања прођених лекција: девојка је слободна да бира које лекције су јој интересантне, а које нису. Остатак дана Кумару посвећује игри и пријему посетилаца.
Гости са зебњом гледају како ће богиња примити њихове молбе и дарове. Реакција не слути увек на добро. На пример, ако почне да тапше длановима, бићеш у немилости власти, ако почне да чепрка по понуђеној храни, очекују вас финансијски губици. А, ако заплаче, велика је вероватноћа да ће вас стићи болест или чак смрт. Само потпуна смиреност на лицу је гаранција тога да ће молбе бити услишене.
Актуелни носилац титуле Тришну Шакја изабрана је 2017. године. Било јој је свега три године. Многи сматрају да је то за једно живахно дете истински рај на земљи: радиш шта хоћеш и нико те неће прекорети.
© AFP 2023 / Prakash MathemaТришну Шакја са оцем на путу до палате богиња Кумару у Непалу
Тришну Шакја са оцем на путу до палате богиња Кумару у Непалу  - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2023
Тришну Шакја са оцем на путу до палате богиња Кумару у Непалу
Али, њени родитељи су говорили новинарима да имају помешана осећања: част им је што им је ћерка постала Кумару, „али и тужни су што ће бити раздвојени“. Од момента избора, породица се може видети са богињом само 13 пута годишње, током верских празника. Такође, није дозвољено дружење са било ким, само са децом слугу.
За статус божанства потребно је платити веома високу цену.

Изгубљени рај

Након што напуни 12 година, Кумару губи статус. У овим годинама обично почиње циклус, тело оскрнави крв и тада, према веровању, богиња Талеџу, напушта тело.
Непроменљиво је правило да се палата мора напустити. Повратак чеда у дом породици, наравно, доноси радост. Али за дете је то права катастрофа.
„Иако су ме родитељи и сестра посећивали у палати, било је тешко навићи се на живот са њима, јер је потпуно другачији. Нисам могла ни да замислим како је то делити са неким купатило или спаваћу собу“, испричала је у интервјуу Рашмила Шакја, носилац титуле од 1984. до 1991. године.
Притом, испоставило се да се девојка вратила кући апсолутно неписмена, посете наставника биле су чисто симболичне. Требало је надокнадити шестогодишње заостајање у свим предметима. Морала је чак поново да учи да хода: у палати су Рашмилу носили искључиво на рукама.
© AFP 2023 / Prakash MathemaКумару, богиња Непала у поворци на фестивалу „Ходе Џатра" в Катмандуу
Кумару, богиња Непала у поворци на фестивалу „Ходе Џатра в Катмандуу - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2023
Кумару, богиња Непала у поворци на фестивалу „Ходе Џатра" в Катмандуу
Нанимаи Шакја, која је изгубила титулу божанства далеке 1969. године, суочила се са другим проблемом, сујеверјем. Непалци су дуго времена сматрали да ће човек који је оженио бившу Кумару, убрзо умрети од туберкулозе.
Ипак, живот је показао да се са свим потешкоћама може изаћи на крај. Рашмила је успешно дипломирала на универзитету и ради као програмер у међународној корпорацији. Нанимаи води успешан посао, одгаја унуке. И, само неколико некадашњих богиња није могло да се уда.
Древни град Маја у Мексику - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Бележили резултате такмичења: Пронађена камена плоча древних Маја /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала