- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Мешањем у сукоб у Украјини САД крше устав

© AP Photo / Courtland WellsАмеричко војно возило "ајбрамс"
Америчко војно возило ајбрамс - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2023
Пратите нас
Мешајући се у сукоб у Украјини амерички председник Џозеф Бајден крши устав Сједињених Америчких Држава, сматра колумниста „Вашингтон тајмса“ Ендрју Наполитано.
„Конгрес није могао легално да објави рат Русији, јер нема разлог за то са војног становишта. Русија не представља претњу по америчку националну безбедност. Штавише, САД немају уговор са Украјином који би захтевао обезбеђивање америчке војске заштите“, пише аутор, подсећајући да по уставу само Конгрес може да објави рат.
Наполитано наглашава да Конгрес није објавио рат Русији и није дозволио да се амерички војници шаљу да учествују у сукобу. Чланови Конгреса само су одобрили испоруке оружја и финансијских средстава и доделили Бајдену 113 милијарди долара, али амерички лидер шаље трупе у Украјину, истиче он.
Аутор објашњава да се не зна тачан број америчких војника који се налазе у Украјини, јер они „не носе униформе и њихова локација је тајна“. Он је уверен да они учествују у борбама, будући да одржавање и рад већине технике коју Вашингтон испоручује Кијеву захтева знање и вештине које поседују Американци.
„Да ли Конгрес поштује устав? Да ли га поштује председник? Одговори су очигледни. Препустили смо Устав рукама непоштених политичких сплеткароша који на њега не обраћају пажњу“, закључио је Наполитано.
Москва је више пута упозоравала западне земље да испоруке оружја Украјини ништа не мењају и само продужавају сукоб. Како је нагласио министар спољних послова Сергеј Лавров, САД и НАТО директно учествују у овом сукобу не само испорукама наоружања, већ и обуком кадрова.
Уништени украјински тенк - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2023
РУСИЈА
Украјини не помажу ни хајмарси, патриоти, стингери, милијарде долара...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала