- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Српски градић у ком су се помирили „бели“ и „црвени“ Руси | Моја Русија у Србији

Бела црква - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2023
Пратите нас
У новој епизоди „Моје Русије у Србији“ водимо вас у Белу Цркву, банатску варош у коју се после Октобарске револуције и Грађанског рата у Русији доселило око 2.500 руских емиграната, Белогардејаца.
Открићете и зашто је краљ Александар Први Карађорђевић руске емигранте дочекао раширених руку и како су се у овом српском градићу помирили „црвени“ и „бели“.
Чућете причу о Цркви Светог Јована Богослова, коју су почетком тридесетих година прошлог века саградили „бели Руси“. Завирићете у ризницу Руске цркве, чути њену историју и открити зашто је прешла под патронат српске Патријаршије.
Видећете и реликвије које су овде донели Руси и открити чији је дар фреска последњег руског цара Николаја Другог и царске породице, која је свирепо убијена 17. јула 1918. године у Јекатеринбургу од руке бољшевика.
Сазнаћете и колико данас у Белој Цркви живи потомака „белих Руса“ и зашто је већина њих напустила овај градић и нашу земљу.
Руска црква није страдала током Другог светског рата, али је средином јануара 2017. године претрпела пожар због старих и дотрајалих инсталација. Чућете причу и какво се чудо тада догодило.

О емисији „Моја Русија у Србији“

Новинарка Спутњика Оливера Икодиновић у емисији „Моја Русија у Србији“ води вас на вама позната, али и скривена места наше земље која су обележили знаминити Руси. Завирите са нама у различите кутке Србије и упознајте њихове везе са Русијом. Емитује се сваке друге недеље у 19.00.
Сазнајте и ког српског краља Руси сматрају спасиоцем:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала