- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски систем који је постао права ноћна мора за украјинску војску

© Фото : Said AminovЗемљеделије, руски систем за даљинско минирање, Русија
Земљеделије, руски систем за даљинско минирање, Русија - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2023
Пратите нас
Руски инжењерски систем за даљинско минирање „Земљеделије“ постао је током сукоба права ноћна мора за украјинске Оружане снаге. Овај систем може за неколико минута да „засеје“ минама територију величине као шест фудбалских терена.
Минска поља која направи овај систем, како истичу руски војни експерти, ремете покретљивост и дејство непријатељских трупа на оклопним возилима.
Како пише колумниста Себастијан Роблин за амерички лист „19FortyFive“, „Земљеделије” прави хаос у редовима напредујућих бригада Оружаних снага Украјине.

Претња за украјинску контраофанзиву

„Без икакве сумње овај систем представља претњу за украјинску контраофанзиву. На пример, он је могао да игра улогу у познатом нападу оклопних јединица моћне 47. механизоване бригаде украјинских Оружаних снага, која се догодила почетком јуна код Мале Токмачке. У резултату неуспешне борбе, Украјинци су напустили неколико тенкова „леопард 2“ и шестнаест борбених возила „бредли“, присећа се аутор.
Роблин је истакао да минска поља представљају велики проблем за сваку нападну силу. На пример, немачки тенк „леопард 2“ који тежи 70 тона и чији предњи део може да издржи разне противтенковске гранате, могу да онеспособе потпуно обичне мине које лансира систем „Земљеделије“.

Прави минска поља на удаљености до петнаест километара

„Земљеделије” је ефикасни инжењерски систем за даљинско минирање који се састоји од камиона са лансирним контејнерима и транспортно-утоварног возила са краном-манипулатором, монтираног на шасију високе проходности. Специфичност овог система је способност лансирања из педесет цеви и могућност да за неколико минута направи минска поља на удаљености до 15 километара. Системи испаљују ракете које расипају мине на одређену локацију.
Према речима руског војног експерта Алексеја Леонкова, „Земљеделије“ користи две врсте мина.
„Овај систем ради на принципу вишецевног ракетног бацача. ‘Ватра’ се врши противоклопном или противпешадијском муницијом која може да се програмира. Овде се ради о томе да системи испаљују ракете које расипају мине које се ‘укопају’ у земљи. Такође, ‘Земљеделије’ може да врши ‘комбиновано’ минирање када користи и противоклопну и противпешадијску муницију. Он може да сеје мине, рецимо, у дубокој позадини непријатеља, током његовог напада, као и испред трупа које напредују“, објашњава саговорник Спутњика.
Треба напоменути да се пребацивање мине у „борбено стање“ врши одмах у тренутку када је систем распе на дату локацију. До њеног активирања и продривања долази када контактни сензори одреагују на кретање непријатељске пешадије или оклопних возила.
Према мишљењу руског војног експерта Виктора Литовкина, „Земљеделије“ је веома ефикасан систем.
„Из разлога што једна његова ‘ватра’ може да ‘засеје’ минама територију величине као шест фудбалских терена. Поред тога, овај систем има компјутер на ком се моментално показују територије и места где су мине ‘засејане’. Наши минери имају детаљну мапу свих минских поља, као и одређене ‘кодове’ за њих. Места на којима су постављене мине могуће је дићи у ваздух. Ово се може десити у случају да наше трупе морају да прођу овом територијом због одређених задатака које имају током специјалне војне операције“, објашњава саговорник Спутњика.

Права ноћна мора за украјинске Оружане снаге

Виктор Литовкин сматра да је инжењерски систем за даљинско минирање „Земљеделије” права ноћна мора за украјинске Оружане снаге.
„Бригаде украјинских Оружаних снага не знају на којим местима се налазе мине. Због тога им не вреди да користе системе за разминирање. Мине које користи систем ‘Земљеделије’ дижу у ваздух оклопне транспортере, тенкове и живу силу. Ово може да нанесе велику штету непријатељским напредујућим бригадама. Такође, ако противник нагази на место где се налази мина, он може да остане без руке, ноге, а може и да погине на лицу места“, упозорава саговорник Спутњика.
Подсетимо, инжењерски систем за даљинско минирање „Земљеделије” развили су стручњаци АД „Научног-производног друштва СПЛАВ“. Први пут је „Земљеделије“ приказано на паради у част 75. годишњице победе у Великом отаџбинском рату на Црвеном тргу, која се одржала 24. јуна 2020. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала