- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Стигла заштита од западног оружја: У Русији почела производња маскирног комплекса за тенкове

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаТенк Т-90М "Прорив" у зони специјалне војне опрације
Тенк Т-90М Прорив у зони специјалне војне опрације - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2023
Пратите нас
Специјални заштитни материјал „Накидка“ који значајно смањује видљивост оклопних возила у широком опсегу таласних дужина, пуштен је у масовну производњу и већ је почео да се користи у борбеним условима, саопштио је „Ростех“.
„Специјални заштитни материјал 'Накидка', који производи Истраживачки институт за челик (део 'Ростеха'), који обезбеђује смањење видљивости тенкова и друге оклопне технике у широком опсегу таласних дужина, почео је да се испоручује наручиоцу за коришћење у борбеним условима. Неколико руских предузећа за машиноградњу већ је добило прве примерке 'Накидке' како би тим средством заштите опремили тенкове које производе“, наводи се у саопштењу на сајту државне корпорације „Ростех“.
Како се истиче, оклопна возила се онеспособљавају противтенковским оружјем, артиљеријским гранатирањем или ракетним нападима са велике удаљености. То се догађа након што се оклопна техника открије помоћу сателитске или авијационе извиђачке опреме. Међутим, војна техника се може заштити камуфлажом.
„Један од главних елемената овог комплекса је специјални материјал 'Накидка'. Он првенствено штити од детекције радарским и термовизијским извиђачким уређајима, а обезбеђује и оптичко маскирање. Данас 'Накидка' постаје обавезан елеменат опреме руске оклопне технике која се шаље у зону борбених дејстава“, наводи „Ростех“.
Како је објаснио извор за Спутњик, нови тип камуфлаже је заправо синтетички материјал који се ставља на војну технику попут навлаке или покривача. Материјал неколико пута смањује ниво топлотног зрачења тенка, тако да се он практично стапа са окружењем. Што се тиче домета радара, значајно се смањује домет детекције технике.
Истиче се да је ова камуфлажа предвиђена за смањење видљивости руске технике за непријатељске беспилотне летелице и извиђачке авионе. Може се израдити у маскирним бојама, а различите врсте такве камуфлаже користе се на тенковима Т-90М „прорив“, али и оперативно-тактичким ракетним системима „искандер“.
Према подацима из отворених извора, „Накидка“ је направљена од специјалног синтетичког топлотно-изолационог и радио-апсорбујућег материјала, чија температура спољашње површине одговара температури околине. Комплет заштите тенка може да садржи до десет делова који се стављају на главне елементе возила: куполу, предњи оклоп, кров моторног одсека и друге.
Произвођачи „Накидке“ тврде да систем практично онемогућава да се против технике која је њиме заштићена ефикасно примени високо прецизно оружје.
Подсећамо, у априлу ове године је саопштено да руске тенковске јединице користе нову врсту камуфлаже. Тада су се на интернету појавили снимци тенка Т-90М „прорив“ који је имао специјални покривач преко оклопа и динамичке заштите.
Руска артиљерија у зони специјалне војне операције у Запорошкој области - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2023
РУСИЈА
„Линија Суровикина“: Како функционише руски утврђени систем у зони специјалне војне операције
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала