- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Сваки четврти Немац нема довољно новца за летовање

© Sputnik / Бобан НововићПлажа у Петровцу
Плажа у Петровцу - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2023
Пратите нас
Ове године четвртина свих Немаца нема довољно новца за одмор, наводи се у анализи немачког туристичког тржишта коју је објавио Шпигл.
То не погађа само најниже доходовне разреде, већ и солидну средњу класу: око петину свих домаћинстава с нето месечним приходом између 2500 и 3500 евра.
Према истраживањима и анкетама које је провео овај лист, буџет за путовања средњег слоја креће се већином од 1000 до 3000 евра. С друге стране расте број оних чији буџет износи више од 7000 евра.
Удео издатака за годишњи одмор у приходима домаћинстава у 2022. порастао је за 0,6 постотних бодова, а трошкови по дану годишњег одмора вртоглаво су порасли на у просеку 103 евра: 18 посто више него 2019. године.

Скупо и богатима

Чак се и многи богаташи тешко мире с тиме да лет „кондором“ на Малдиве кошта 20.302 евра у пословној класи. Други су још увијек неодлучни где ићи: готово четвртина Немаца који желе да иду на летњи одмор није резервисала до средине јуна, пише Шпигл.
Наводе да најбогатијих десет посто Немаца поседује готово 60 посто укупног богатства.
„Из финансијске кризе и короне изашли су још богатији. С друге стране, средња класа бори се с реалним губицима плата у три узастопне године и са страховима од друштвеног пада“, пишу даље и истичу да би то могло довести до друштвених напетости. Но, оно што ће се сигурно догодити јесте то да ће се променити навике путовања јер је очито доба јефтинијих и масовних путовања иза нас.

Долазе Кинези

Лист наводи које су дестинације ове године најскупље, а то је на Медитерану Шпанија. Хрватска је негде у рангу Италије и Грчке, а нешто јефтинија је Турска. Немачка је негде до 2012. године са САД држала примат у броју путовања глобално, али и то се променило. На сцену је ступила Кина, али и Руси, Индијци...
У тексту се наводи да индустрија путовања све мање зависи од Немаца, те да ће или они морати да почну да троше више или ће их истиснути путници из других земаља.
„Богати Кинези, Индијци и Руси истискују немачку средњу класу“, закључују у овом немачком листу.
Плаже Светог Стефана  - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2023
ДРУШТВО
Свети Стефан се отвара за туристе након двије године
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала