- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Терор и самовоља Кијева: Монаси морају да напусте Лавру до 4. јула

© AP Photo / Efrem LukatskyКрст манастирског комплекса Кијевско-печерске лавре испред заставе Украјине и споменика "Мајка-домовина" у Кијеву
Крст манастирског комплекса Кијевско-печерске лавре испред заставе Украјине и споменика Мајка-домовина у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2023
Пратите нас
Одлука Министарства културе Украјине да исели монахе из Кијевско-печерске лавре представља самовољу и терор, написао је на Телеграм каналу Владимир Легојда, председник одељења Синода Московске Патријаршије за односе са јавношћу.
Министарство културе Украјине позвало је раније у суботу монахе канонске Украјинске православне цркве да до 4. јула напусте просторије Кијевско-печерске лавре.

„Одлука украјинских власти да забрани монасима улазак у Кијевско-печерску лавру је још један чин флагрантне самовоље. У Украјини, уз попустљивост светске заједнице, наставља се терор против УПЦ“, написао је он.

Легојда је ову одлуку упоредио са антицрквеним прогоном 20-30-их година 20. века, уз напомену да су тада са Запада „биле макар речи осуде против безбожника, сада – само ћутање, које се може сматрати као знак подршке прогону“.
„Очигледно се на Украјинску Цркву гледа као на непријатеља, јер има заједничко духовно наслеђе са Руском Црквом, и то је довољно да се сматра осуђеном на ликвидацију… Историја ће све ставити на своје место, са стидом и презиром ће се сећати савремених бораца против Бога, као што су је случај са борцима против Бога у 20. веку“, закључио је представник Руске православне цркве.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала