- Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

Човек симбол: Ђорђе постао прва вест - кад је отишао код српских јунака

© Tanjug / Тања ВаличЧувар српског гробља на Зејтинлику Ђорђе Михаиловић.
Чувар српског гробља на Зејтинлику Ђорђе Михаиловић. - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2023
Пратите нас
Тек када је и сам отишао међу српске јунаке, које је уснуле чувао више од шест деценија, Ђорђе Михајловић на државној телевизији у Србији постао је прва вест. Био сам дубоко ганут тиме, био је то осећај испуњења неке космичке правде, био је трећа генерација чувара српске историје. Био је човек - симбол.
Ово за Спутњик каже амбасадор Републике Србије у Грчкој Душан Спасојевић и додаје да је чика Ђорђе чувао наше гробље у времену када смо га се ми одрекли.
„На жалост и нашу срамоту, деценијама се нису посећивала српска војничка гробља, ни у данашњој Северној Македонији, ни у Грчкој, није се ишло на Видо. Није се много говорило, да се не би вређали други, да се не би нарушило братство и јединство. Тада се нисмо много дичили и поносили нашим јунацима који су победили у Првом светском рату и који су својом крвљу направили ту заједничку државу. Дичио се чика Ђорђе“.

Ведар до последњег даха

Упознао га је много пре него што је ступио на дужност српског амбасадора, као дечак, давне 1985. године када га је отац, тада новинар НИН-у, током пролећног распуста довео у Солун. Чика Ђорђе је чувао и њихове претке.
„Показао је и мом оцу и мајци, која је изгубила двојицу прадеда у тој епопеји, где су.... Имали смо и једног од чланова фамилије Спасојевић, а још двоје су на Крфу, на Виду. Нажалост, двојици мојих предака никада није пронађен гроб, они су страдали током преласка преко Албаније“, прича нам Спасојевић потресен због одласка чика Ђорђа и додаје;
„Сећам се, какав је био тада, чика Ђорђе је био млађи, то је било пре скоро 40 година, духом се ни мало није променио када смо се први пут срели на јесен 2016. године, обележавало се стотину година од пробоја Кајмакчалана и наше победе у тој бици. Није се духом ни мало променио никада, остао је ведар, верујем до свог последњег даха“, каже Спасојевић.

Симбол пријатељства Србије и Грчке

Додаје да је незабележена у историји балканских односа чињеница да имамо два народа, две националне државе, које су се стицајем околности и силом прилика нашле и на две потпуно различите стране у једном светском сукобу, Хладном рату, а никада нису поквариле пријатељске односе.
„Чак и у тим најтежим тренуцима успевали смо да очувамо, не само пријатељске, већ и братске односе, а Ђорђе је на неки начин симболизовао много више од чувара српског војничког гробља у Солуну. Он је заправо и симбол тих нераскидивих веза Срба и Грка. И својим пореклом, чињеницом да је Србин из Црне Горе, да му се деда као такав затекао у Солуну, и отац, да му је мајка Гркиња. Он је као симбол успео да победи два веома јака идентитета, грчки и српски. У том смислу је заиста велики симбол“.

О чика Ђорђу и у грчком парламенту

Колико је велики важан симбол био деда Ђорђе уверио се Спасојевић и током свечаности полагања заклетве нове владе Грчке, дан након смрти чувара Српског гробља у Солуну. Чика Ђорђе је и тамо био тема.
„Прва ствар коју ми је рекао, након што сам му честитао избор на нову дужност дојучерашњи министар спољних послова Никос Дендијас, сада министар одбране., „одличан ти је твит о барба Јоргису“. Тако су Грци звали чика Ђорђа, то је тепање, „чича“, из нежности. Написао сам нешто баш у том духу, да је Ђорђе симбол вечитог пријатељства и братства између српског и грчког народа“.

Испуњење сна, српски пасош

За разлику од многих ходочасника коју су посетили место почивања својих предака на брду изнад Солуна, наш саговорник имао је много пута прилику да дуже поразговара са горостасним чуваром сећања у српској војној униформи и чизмама.
Открио му је како је Зејтинлик посетио Јуриј Гагарин, али и причао о посетама других, приче за које се каже, „не би сте веровали да се то стварно десило“.
„Помињао ми је и једног српског комунистичког функционера из 70-тих и 80-тих, који је био министар унутрашњих послова. Он је чика Ђорђа замолио да не говори много да он ту долази, да редовно обилази гробље. То тада није било много популарно“.
Наш саговорник био је сведок, али и иницијатор испуњења највеће жеље чувара светионика српске голготе. У једном разговору са њим, било је то у јесен 2019. године, поменуо је српски пасош, као велики сан.
© Фото : Спутњику уступио Душан Спасојевић Душан Спасојевић и Киријакос Мицотакис - Србија и Грчка и у тим најтежим тренуцима успевале су да очувају, не само пријатељске, већ и братске односе
Душан Спасојевић и Киријакос Мицотакис - Србија и Грчка и у тим најтежим тренуцима успевале су да очувају, не само пријатељске, већ и братске односе - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2023
Душан Спасојевић и Киријакос Мицотакис - Србија и Грчка и у тим најтежим тренуцима успевале су да очувају, не само пријатељске, већ и братске односе
„Следеће године, неколико дана уочи пандемије, у посети Солуну био је министар Ивица Дачић, настављао је за Кину, имали смо само неколико сати, али он је изразио жељу да оде на Зејтинлик. Позвао сам чика Ђорђа и рекао да ћемо брзо да стигнемо. На гробљу, Дачић се сетио да би смо могли чика Ђорђу да дамо пасош. Ја сам рекао, он, на срамоту свих нас нема српско држављанство. Договорили смо се, послао сам званични предлог, српска влада је одобрила у наредних неколико недеља, једва дочекавши, то је било апсолутно једногласно и неупитно“.
Чувар нашег националног сећања биће, као и његови претходници, чувари Српског војног гробља у Солуну, отац Ђуро и деда Саво, сахрањен на Зејтинлику, како доликује.
„Почела је организација, али још увек нису познати сви детаљи, јер овде важе неке друге процедуре. Такав догађај треба озбиљно припремити и организовати. Уверен сам да такав симбол, таква личност заслужује посебну пажњу, посебан однос. И сигуран сам да ће чика Ђорђе све то и добити, сви су мишљења да он то заслужује“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала