- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Црну Гору тресе нова афера око шверца цигарета и кокаина, епилог још далеко

CC0 / Pixabay / Цигарете
Цигарете - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2023
Пратите нас
Премијер Дритан Абазовић није на прес конференцији након сједнице Вијећа за безбједност саопштио ниједан детаљ на основу којег би могли да закључимо да ће решавање ове и свих претходних афера везаних за шверц цигарета и кокаина да добију у скорој будућности неки правни епилог, сматра новинар Младен Стојовић.
Подршка специјалном државном тужиоцу да се позабави препискама агента Лазовића, Шарића и Звицера, тврди Стојовић, има тежину протоколарне поруке.

Поводом афере засједало Вијеће за националну безбједност

Тема данашње седнице Вијећа за националну безбједност Црне Горе била је јачање борбе против организованог криминала и корупције и најновија афера која се односи на пресретнуту телефонску комуникацију осумњичених чланова криминалне групе Радоја Звицера. Сједници су присуствовали челници тужилаштва, судства и полиције, представници Владе, те предсједник Одбора за безбједност Скупштине Милан Кнежевић.
У поменутој комуникацији помињу се и бивши шеф државе Мило Ђукановић и некадашњи официр полиције Зоран Лазовић.

“Абазовић, а и сви људи који су присуствовали Вијећу за националну безбједност знају да демонтирања нарко картела у који су измиксовани и онај полицијски, и Кавачки и Шкаљарски и други, нема док не буде ресетован и формиран нови безбједносни апарат, мислим на руководеће и кључне оперативне кадрове, и док не буде очишћен правосудни систем од људи који су служили картелу. Од тога смо годинама далеко а упитно је и колико су искрене намјере да се то оствари, нарочито имајући у виду да се већ дуги период кадрови у безбједносном систему мијењају тако што се враћају провјерени кадрови (некадашњег директора полиције) Веселина Вељовића”, коментарише Стојовић за Спутњик.

Наш саговорник истиче да би бИло веома опасно по будућност државе Црне Горе да чишћење буде спроведено тако што се удара само по једном крилу мафије, и да се то спроводи са кадровима другог крила. Овај "рат" који се види на фронту СКY преписки има таквих обриса, каже он.
“Што се тиче СДТ-а, са капацитетима којима главни тужилац Владимир Нововић сада располаже, са капацитетима са којима главни полицајац задужен за борбу против организваног криминала Шуковић сада располаже, и са свим оним кадровима који су дио пипака Хоботнице против које се боре а који су дио тужилачког и полицијског система, шансе да се уради нешто озбиљно су врало мале.

Ко треба да страхује

Мој је утисак да ћемо добити само пресвлачење и у редовима мафије, као што смо добили пресвлачење на политичкој позорници. У складу са тим, биће можда смањен обим шверца цигарета и дроге али не и заустављен, а новац од тог посла неће бити пласиран у билдовање партије Мила Ђукановића већ неких других субјеката, што бившег шефа режима неће много потрести. Имам утисак да Ђукановић сва ова таласања посматра као да гледа филм снимљен на основу романа који је претходно прочитао. Овај безбједносни апарат који је сада у функцији, и овај правосудни систем који тренутно имамо, неће огребати Мила Ђукановића”, мишљења је Стојовић.
Он сматра да државни функционери који су били укључени у криминал који се разоткрива у СКY препискама, а за који се знало одавно, такође не треба да страхују, а да у прилог томе довољно говори чињеница да се нико није позабавио њиховом имовином.
Стојовић примјећује и да овим последњим СКY препискама, иначе, нема ниједне информације која људима који су се дубински интересовали функционисањем црногорске Хоботнице није била позната, у форми оперативних сазнања или чак и на нивоу потврђених и документованих открића, те да су те информације и цуриле у јавност.
Он на крају констатује да ће вјероватно у једном тренутку све да се открије од краја, како каже, онда када се “људима згади опсена коју деценијама производе исти кадрови, плаћеници ове или оне мафије задужени за скривање истине”.
“Таква дешавања иду обично у пакету са великим друштвеним потресима, економским и другим кризама. То нас вријеме неће мимоићи”, мишљења је Стојовић.
Куцање порука на телефону - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2023
РЕГИОН
Абазовић: Тужилаштво да испита аутентичност скај преписке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала