- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: НАТО жели да преузме све грчке луке за пребацивање војне технике на границу са Русијом

© AFP 2023 / Angelos TzortzinisРуски ратни разарач "Сметљиви" укотвљен у луци Пиреј у Атини
Руски ратни разарач Сметљиви укотвљен у луци Пиреј у Атини - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2023
Пратите нас
САД и НАТО желе да се докопају свих грчких лука како би их искористили за пребацивање војне технике на границу са Русијом – америчка Транспортна команда (USTRANSCOM), која је надлежна за транспортне операције, расписала је тендер за радове „у свим лукама Грчке“, пише лист „Ризоспастис“.
Како се наводи, САД, грчка влада и евроатлантске стране нису „губиле ни дана у процесу претварања целе земље у 'америчку територију' с циљем пребацивања војне технике и муниције на границу са Русијом“.
Наиме, дан након парламентарних избора у Грчкој, на којима је 25. јуна на власт поново дошла странка „Нова демократија“ са владом која даје „гаранције стабилности“ САД и НАТО-у, Американци су почели да траже извођаче међу грчким компанијама, пише лист.

Позвали су их да представе своје пројекте најкасније до 26. јула како би у лукама у Пиреју, Солуну, Александруполису, Волосу, Кавали и у другим лукама у земљи били одређени извођачи радова, односно компаније које ће вршити утовар-истовар и остале пратеће услуге на терминалу у пет лука и како би се омогућило да се започну радови и обезбеди инфраструктура коју би Американци могли да искористе до 2029. године за премештање свог војног терета и муниције у Централну и Источну Европу, наводи се у чланку.

Како је прецизирано, уговор са компанијама биће потписан на период од 16. децембра 2023. године до 15. децембра 2028. године, а постоји и могућност шестомесечног продужења до 15. јуна 2029. године. Према последњим информацијама, укупна вредност уговора за пет лука процењује се на 1,1 милион долара за 5,5 година коришћења.

Војна сарадња Грчке и САД

Грчка и САД су у октобру 2019. године унеле измене у Споразум о међусобној одбрамбеној сарадњи који је закључен 1990. године. У документу се ради о проширењу америчке поморске базе у заливу Суда на острву Крит, коришћењу ваздухопловне базе у близини града Лариса, базе војне авијације у Стефановикију и луке Александрополис на североистоку Грчке. Документом је такође предвиђена могућност коришћења било ког другог војног објекта на територији Грчке уз њену сагласност.
Сједињене Америчке Државе и Грчка су 14. октобра 2021. у Вашингтону потписале други протокол о изменама и допунама Споразума о одбрани. Према потписаним договорима, листу од четири америчке војне базе допунила су четири нова објекта.
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2023
СВЕТ
Које земље су послале највише оружја Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала