- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Разрешена мистерија три јеврејске девојчице чија је фотографије постала симбол Холокауста /фото/

© Sputnik / РИА НовостиУлаз у концентрациони логор Аушвиц
Улаз у концентрациони логор Аушвиц - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2023
Пратите нас
Култна фотографија три јеврејске девојчице које беже из нацистичке Немачке, снимљена на лондонској станици „Ливерпул стрит“, више од 80 година била је мистерија јер њихов идентитет није био познат.
Инге се не сећа да је фотографија снимљена и деценијама није ни знала да постоји. Тада петогодишњакиња, она је са својом десетогодишњом сестром Рут побегла из свог дома у немачком Бреслауу, садашњем Вроцлаву у Пољској. Њихова мајка и млађа сестра остале су у Пољској и убијене су у Аушвицу, пише „Би-Би-Си“.
Тек кад је отишла у пензију, Инге је схватила да су она и Рут, која је умрла 2015. године, заувек овековечене као иконе Холокауста и Киндертранспорта, масовне евакуације јеврејске деце из нацистичке Немачке 1939. године. Наишла је на слику у „Never Again“, књизи историчара Мартина Гилберта.
„Било је то велико изненађење“, рекла је Инге, чије је девојачко презиме било Адамец.
„Ставио је у књигу слику „Три мале девојчице“ па сам му писала и рекла да смо живе. Људи кажу да изгледам као Ширли Темпл. Зашто се смејем? Погледајте Рут, била је јако погођена. Не знам ко је та трећа девојчица с лутком. Никада нисам сазнала ко је“, рекла је Инге.

Трећа девојчица

Девојчица с лутком била је десетогодишња Хана Кон, која је истим возом као и две сестре стигла са својим братом близанцем Хансом, касније названим Џералд, из Халеа у Немачкој. Попут Инге и Рут, Хана се није сећала фотографије која је снимљена, иако се сећала путовања и лутке. Умрла је 2018. године, али је проговорила о својим искуствима у интервјуу за Универзитет у Лондону.
„Сећам се да сам пролазила кроз Холандију и љубазних дама које су нам давале кифлице и лимунаду. Стигли смо на станицу „Ливерпул стрит“ возом из Харвица. Седишта су била тапацирана, нису била дрвена и била сам јако забринута да смо се грешком нашли у првој класи. Држала сам лутку коју сам звала Евелин“, испричала је она.
Хана је први пут сазнала за фотографију када ју је њен брат уочио на изложби у „Camden Library“ у Лондону поводом 50. годишњице Киндертранспорта. Њене кћерке близнакиње Деби и Хелен Сингер рекле су да је увек била врло знатижељна у вези са друге две девојчице.
„Кад год бисмо видели фотографију рекла бих: Питам се ко су друге две девојчице?“, рекла је Деби.
Затим су у јануару, више од 80 година након што је фотографија снимљена, њене кћерке откриле истину након што су наишле на „Би-Би-Сијев“ аудио-серијал.
„Био је Дан сећања на Холокауст и мој пријатељ ми је послао линк на вест на „Би-Би-Сијевој“ веб-страници“, рекла је Хелен и додала: „Помислила сам - Зашто ми шаље овај линк? Скроловала сам према доле и видела слику с мамом и именима друге две девојчице, Рут и Инге".
У априлу је Инге коначно срела Ханине кћерке у „Imperila War Museum“у Лондону, где је фотографија била изложена више од 20 година, како би сазнала више о њиховим породицамаи ономе што се догодило након што је снимљена.
„Инге је посебна особа у нашим животима“, рекла је Деби и додала: „Мислим да би мама била јако поносна на нас. Увек је причала о тим двема девојчицама и чињеница да смо их пронашли била би јој јако важна“, пренео је Индекс.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала