- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Шојгу: Непријатељ није остварио своје циљеве ни у једном од праваца

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаМинистар одбране Русије Сергеј Шојгу
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2023
Пратите нас
Украјинска војска није остварила циљеве контраофанзиве ни у једном од праваца, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.
„Генерално, непријатељ није остварио своје циљеве ни у једном од праваца. То сведочи о умећу наших бораца и очигледно претераним очекивањима од хваљеног западног наоружања“, изјавио је Шојгу на конференцијском састанку са руководећим саставом Оружаних снага Русије.
Према његовим речима, кијевски режим на инсистирање Запада захтева од команде украјинске војске да напредује, упркос значајним губицима.
Истовремено, додао је министар, Кијев „покушава да компензује своју неспособност да оствари успех на копну на рачун терористичког гранатирања цивилних објеката, желећи да тако оствари пропагандни ефекат“.
Шојгу је такође истакао да руска војска наставља да наноси ефикасан ватрени пораз непријатељу, што значајно смањује офанзивни потенцијал Оружаних снага Украјине.

Руски ПВО системи у јуну су оборили 158 пројектила вишецевног ракетног система 'хајмарс', 25 ракета 'сторм шедоу' и 386 украјинских дронова, нагласио је министар.

Шојгу је још истакао да је руска војска уништила 16 тенкова „леопард“ што практично износи 100 одсто возила тог типа које су Португалија и Пољска послале Оружаним снага Украјине.
„Само у Јужнодоњецком, Запорошком и Доњецком правцу где украјинске формације предузимају безуспешне нападе, групе руских Оружаних снага уништиле су 15 авиона, три хеликоптера, 920 јединица оклопне технике, укључујући 16 тенкова ‘леопард’“, истакао је Шојгу.

Све иде по плану

Шојгу је додао да је у току формирање руководећих органа Московског и Лењинградског војног округа, а истовремено са комплетирањем особља врши се планирана испорука наоружања, војне и специјалне технике, као и обука војника и координација јединица.
„У складу са указом председника о повећању бројности Оружаних снага, формирају се органи управљања Московског и Лењинградског војног округа, комбинована војска и армијски корпус“, рекао је Шојгу.
Министар је додао и да летећи радари А-50, који учествују у специјалној операцији, треба да се модернизују како би се повећала ефикасност решавања проблема.

„Разматрају се два питања. Прво се односи на испуњавање уговора за ремонт и модернизацију авиона А-50 од стране таганрогског авио-научно-техничког комплекса ‘Г. М. Беријев’. Ови летећи радари се користе у специјалној војној операцији. Правовремена модернизација ових авијацијских комплекса значајно ће повећати ефикасност група снага у решавању задатака“, рекао је Шојгу.

Руски председник Владимир Путин претходно је, након сусрета са дипломцима високих војних установа у Кремљу, изјавио новинарима да Кијев схвата да контраофанзива нема шансе за успех.
Руски артиљерци у Херсонској области - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2023
РУСИЈА
Украјинска војска шокирана руском одбраном – не могу ни да се приближе утврђењима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала