https://sputnikportal.rs/20230703/srpska-rakija-od-jagoda--kvalitet-visok-ali-i-cena-1158014811.html
Српска ракија од јагода – квалитет висок, али и цена
Српска ракија од јагода – квалитет висок, али и цена
Sputnik Србија
Ове године прве јагоде на српском тржишту имале су цену од око 500 динара за килограм, међутим са пристизањем све већих количина цена је полако падала. 03.07.2023, Sputnik Србија
2023-07-03T22:04+0200
2023-07-03T22:04+0200
2023-07-03T22:04+0200
економија
економија
србија – економија
привреда и пољопривреда
туризам и трговина
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/04/19/1136785653_0:99:1921:1179_1920x0_80_0_0_11d77a9339e77a33f8319a978f39c546.jpg
Такође, честе падавине у време бербе значајно су утицале на квалитет јагоде на отвореном што је довело до тога да се веће количине ових плодова прераде. Поред џема и ликера на једном имању у селу Загорица потекла је и ракија од овог воћа која је према речима саговорника агенције Рина фантастичног укуса.Како се ракија од јагода ретко прави, али и изузетног је квалитета, овај домаћин из Загорице каже да и цена овог пића мора бити висока. Управо због тога се и не очекује да ће бити много заинтересованих купаца.Он додаје да је ракију могао испећи и на други начин, уз додатак око 20 килограма шећера по казану, чиме би повећао литражу добијене ракије али би смањио квалитет. Како каже, желео је да поради на квалитету а не на квантитету, пренео је Б92.
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/04/19/1136785653_104:0:1809:1279_1920x0_80_0_0_939fd8703c0453fab34dd580d924532d.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
економија, србија – економија, привреда и пољопривреда, туризам и трговина
економија, србија – економија, привреда и пољопривреда, туризам и трговина
Српска ракија од јагода – квалитет висок, али и цена
Ове године прве јагоде на српском тржишту имале су цену од око 500 динара за килограм, међутим са пристизањем све већих количина цена је полако падала.
Такође, честе падавине у време бербе значајно су утицале на квалитет јагоде на отвореном што је довело до тога да се веће количине ових плодова прераде. Поред џема и ликера на једном имању у селу Загорица потекла је и ракија од овог воћа која је према речима саговорника агенције Рина фантастичног укуса.
„Ове године имао сам мало већу количину јагода, а због увоза овог воћа цена је брзо почела да пада и одлучио сам да неку количину самељем за ракију. Одрадио сам припрему као за дуњу или кајсију, додао ензиме, квасац и храну за квасце. Добијена ракија је по мени изванредна, пријатне веома интензивне ароме, без негативних укуса, киселине“, открива за Драган Јовановић.
Како се ракија од јагода ретко прави, али и изузетног је квалитета, овај домаћин из Загорице каже да и цена овог пића мора бити висока. Управо због тога се и не очекује да ће бити много заинтересованих купаца.
„За један казан кљука потребно је 120 килограма јагода плус ензими, квасац за воћне ракије и храна за квасце. Кад то претворимо у новац долази се до цифре од око 400 евра по једном казану, просечно ми је по казану излазило око осам литара ракије од 18 гради. Рачуница је проста, мене кошта 50 евра литар“, наглашава Драган.
Он додаје да је ракију могао испећи и на други начин, уз додатак око 20 килограма шећера по казану, чиме би повећао литражу добијене ракије али би смањио квалитет. Како каже, желео је да поради на квалитету а не на квантитету,
пренео је Б92.