Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Стано објавио све мере које је ЕУ спровела према Приштини и додао: Пратимо и шта ради Београд

CC0 / marijanana / Србија, Косово, ЕУ - илустрација
Србија, Косово, ЕУ - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2023
Пратите нас
Портпарол Европске уније Петер Стано, потврдио је да је ЕУ одлучила да спроведе низ мера према Приштини јер није предузела неопходне кораке ка деескалацији ситуације.
Он је рекао да је привремено обустављен рад органа Споразума о стабилизацији и придруживању, да је одлучено да тзв. Косово неће бити позивано на догађаје на високом нивоу, да ће билатералне посете бити суспендоване, осим оних које су усмерене на решавање кризе на северу КиМ у оквиру Дијалога уз подршку ЕУ.
"Програмирање средстава за Косово у оквиру вежбе програмирања ИПА 2024 такође је стављено на чекање. Предлози које је Косово поднело у оквиру Инвестиционог оквира за Западни Балкан (ВБИФ) нису поднети на разматрање Одбору ВБИФ-а 29-30. јуна", рекао је Стано и додао да су власти у Приштини о овим мерама обавештене 28. јуна.
Додао је и да су ове мере привремене и потпуно реверзибилне у зависности од развоја ситуације на терену и одлука о деескалацији које донесе премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.
"ЕУ такође пажљиво прати да ли Србија испуњава наше захтеве и спремна је да предузме мере у случају непоштовања", рекао је Стано.
Он је поновио да ситуација на северу КиМ озбиљно забрињава Брисел и истакао да не можемо себи дозволити нестабилност, тензије и насиље.
"Осудили смо насиље и настављамо са позивима обе стране на хитну деескалацију", рекао је он.
Према његовим речима, високи представник и потпредседник ЕК Жозеп Борељ је у име чланица ЕУ био врло јасан у погледу очекиваних корака за тренутну деескалацију.
"Очекујемо да Косово поступи на деескалирајући начин и да одмах обустави полицијске операције у близини општинских зграда на северу Косова. Градоначелници треба привремено да обављају своје дужности у другим просторијама, не у општинским зградама. Превремене изборе треба расписати што је пре могуће у све четири општине и организовати их на потпуно инклузиван начин. То значи уз пуно и безусловно учешц́е косовских Срба. Неопходно је да се ЕУ омогући дијалог који води високи представник и да се настави брза имплементација Споразума на путу нормализације и његовог Анекса за имплементацију. Ово укључује оснивање Асоцијације/Заједнице општина са српском већином", закључио је Стано за Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала