Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Различито гледамо на КиМ, ми смо свој посао урадили“: Вучић се састао с Рутеом и Бетелом /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић са премијерима Холандије и Луксембурга Марком Рутеом и Гзавијеом Бетелом
Председник Србије Александар Вучић са премијерима Холандије и Луксембурга Марком Рутеом и Гзавијеом Бетелом - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић разговарао је са председницима влада Краљевине Холандије Марком Рутеом и Великог Војводства Луксембург Гзавијеом Бетелом.
Вучић је на конференцији за медије после састанка казао да имају различите погледе о КиМ, али да је Београд свој посао одрадио - спровео је мере за деескалацију.
"Драго ми је што су били искрени зато што ми је важно да људи у Србији знају да за нас не постоји лака тема, разговарали смо о Косову и Метохији, о другим регионалним темама и могли сте да видите колико различит поглед на ситуацију на КиМ имамо. Не само што они признају КиМ, већ и прича о нападима на новинаре и друго, а нико не прича о упуцавању Срба, којих је било седам, а разлог доласка новинара био је упад у просторије општина. И по томе можете да видите колико је тешка позиција Србије и колико је није лако објаснити", рекао је Вучич и додао да људи желе да виде стабилност.

"Обећао сам да ће Србија дати све од себе да се сачува мир и стабилност, никада не користим прилику да оптужим било кога другог за било шта, јер рачунам да ми као највећи и најјачи можемо да држимо ствари под контролом, иако сам им рекао да сам помало уплашен, јер тај степен политичке неодговорности као код неких у Приштини нисам до сада видео", навео је он.

Вучић је нагласио да се нада да ћемо успети да сачувамо мир
"Што се тиче мера деескалације, једна мора симултано да се проведе, ми смо спремни да је проведемо, друге две смо већ провели, ми смо свој посао урадили, водимо рачуна да будемо кредибилан партнер", истакао је председник Србије.
Он је нагласио да Заједница српских општина још увек није формирана.

"Још увек је на снази Бриселски споразум који смо потписали пре више од 10 година, а још није спроведен у свом најважнијем делу, а то је формирање Заједнице српских општина, иако је то био предуслов да све друго буде испуњено са стране Србије. У овом стадијуму могу да кажем да нема ни наде да ћемо ускоро да видимо формирање ЗСО", подвукао је Вучић.

Вучић је додао и да је на састанку било речи о проблемима у оквиру визног режима, визне политике Србије.
"Неке ствари смо урадили у претходном периоду. Верујем да још много тога можемо и по том и по другим питањима да урадимо. По питању владавине права потпуно смо отворени да разговарамо о свему, по питању медијске стратегије, права људи који су различити, од припадника националних мањина до припадника другачије сексуалне оријентације", навео је он.

Бетел: Ово је и даље буре барута и не треба много ватре да би експлодирало

© Sputnik / Лола ЂорђевићГзавије Бетел
Гзавије Бетел - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2023
Гзавије Бетел
Премијер Луксембурга Гзавије Бетел каже да су са Александром Вучићем имали отворен дијалог.
"Када посећујемо партнере, али и пријатеље, важно је имати могућност да се разговара о свим темама и да се партнери чују", истакао је Бетел.
Каже да су разговарали о напетостима на Косову и Метохији и истиче да сви из историјских књига знају да је ово регион у којем је почео Први светски рат и регион у којем је био последњи рат на континенту, пре сукоба у Украјини.

"Видимо да је ово и даље буре барута и не треба много ватре да би експлодирало. Важно је смирити у овом тренутку напетости између Београда и Приштине. Знамо да постоји мапа пута коју су израдили господин Лајчак и високи представник Борељ и важно је да се ради на томе. Речи су добре, али дела су боља", нагласио је Бетел.

Наглашава да снажно подстичу дијалог Београда и Приштине, да су потребне конкретне акције и да се увек може рачунати на помоћ земаља Бенелукса.
Бетел је истакао да је важна и тема миграција.
"Морамо знати да у Србији имамо партнера од поверења и важно је да можемо наставити да градимо то поверење", нагласио је Бетел.

Руте: Важно да Београд и Приштина предузми кораке ка деескалацији и нормализацији односа

© Sputnik / Лола ЂорђевићМарк Руте
Марк Руте - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2023
Марк Руте
Холандски премијер Марк Руте изјавио је да је са премијером Луксембурга дошао у посету јер дају велику важност заједничком раду.
“Желимо да још више ојачамо наше везе унутар ЕУ и на билатералном и трилатералном нивоу. Кључни услови за односе су стабилност и сарадња“, казао је Руте.
Према његовим речима, раст напетости између Београда и Приштине изазива велику забринутост, као и пораст насиља.
Нагласио је важност да Београд и Приштина предузми кораке ка деескалацији и нормализацији односа. “То је кључно и за шири регион и Европу у целини. Док бесни рат у Украјини, важније је него икад да делујемо заједно“, навео је Руте.
Каже да су јачање владавине закона и заштите мањинских права и осигуравање медијских слобода и борба против дезинформација кључни у погледу напретка ка ЕУ.
“Подржавамо европску будућност овог региона. Важне су и миграције где смо видели позитивне мере око визне политике. Важно је наставити на том путу. Илегалне миграције на Западном Балкану представљају разлог за забринутост. Треба искористити сву подршку коју можемо да добијемо, и подршку Србије“, казао је Руте и додао је кључно да се заустави, како је навео, руска агресија.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала