Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучевић у Риму: Односи Војске Србије и Кфора добри, у интересу Србије да буду још бољи

© Фото : Спутњику уступило Министарство одбране Републике СрбијеМинистри одбране Италије и Србије Гвидо Крозето и Милош Вучевић у Риму
Министри одбране Италије и Србије Гвидо Крозето и Милош Вучевић у Риму - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2023
Пратите нас
Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић изјавио је данас у Риму да Србија цени дугогодишње присуство Оружаних снага Италије у КФОР-у и оценио да су односи Војске Србије и КФОР-а добри, а у интересу наше земље је да буду још бољи.
Вучевић се у Риму, у оквиру дводневне званичне посете Италији, састао са министром одбране те земље Гвидом Крозетом.
Двојица званичника разменили су ставове о могућностима превазилажења актуелне кризе на Косову и Метохији, а теме разговора биле су и унапређење сарадње у области одбране, те војноекономска и војнотехничка сарадња између Србије и Италије, саопштило је Министарство одбране.
Министар Крозето приредио је дочек министру Вучевићу уз државне и војне почасти, након чега је уследио састанак двеју делегација и тет-а-тет разговор двојице министара.
Вучевић је изразио задовољство због узвратне посете Републици Италији, након што је Крозето новембра прошле године боравио у Београду.
Министар Вучевић је нагласио да је посета италијанског колеге била прва од његовог ступања на дужност, што је показатељ значаја сарадње између Србије и Италије у области одбране и развоја укупних билатералних односа.
Према речима министра Вучевића, Србија цени дугогодишње присуство Оружаних снага Италије у операцији КФОР. Он је истакао значај њиховог ангажовања као једног од најбројнијих контингената у тој мисији.
Односи Војске Србије и КФОР-а су, како је оценио министар Вучевић, добри, а у интересу наше земље је да они буду још бољи, будући да Србија КФОР види као једину легитимну оружану силу на простору Косова и Метохије и као гарант безбедности српског народа у нашој јужној покрајини.
Безбедност припадника КФОР-а је, нагласио је Вучевић, неупитна и представља приоритет за Србију.
Министар Вучевић упознао је министра Крозета са ставом Србије у вези са агресивном политиком привремених приштинских институција која је, уз подршку појединих земаља, довела до ескалације кризе на Косову и Метохији.
Он је пренео захтев Београда за хитно ослобађање ухапшених Срба и престанак даљих хапшења, повлачење лажних градоначелника и специјалних снага такозване косовске полиције, као и хитно формирање Заједнице српских општина.
Двојица званичника сагласили су се да се сарадња у области одбране између Србије и Италије квалитетно развија и изузетно високо оценили сарадњу у области мировних мисија, будући да припадници Војске Србије и припадници Оружаних снага Италије заједно учествују у мултинационалној операцији Уједињених нација УНИФИЛ у Либану.
Обострано је исказана спремност за унапређење сарадње у тој мисији УН.
Министри Вучевић и Крозето констатовали су да постоји простор за унапређење билатералне војне сарадње у области заједничке обуке, војног образовања и војног здравства, као и у домену војнотехничке и војноекономске сарадње.
На састанку је иницирано формирање заједничке радне групе министарстава одбране Србије и Италије која ће размотрити могућности и модалитете развоја војнотехничке и војноекономске сарадње.
Планирано је да се, током другог дана посете Италији, министар Вучевић састане и са потпредседником Владе те земље Матеом Салвинијем, а делегација Министарства одбране посетиће и компанију „Леонардо“, која је један од европских лидера у области одбрамбених технологија.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала