- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Европа има неочекиваног економског болесника, чија болест би могла да се прошири на целу ЕУ

© AFP 2023 / Michele TantussiРадник поред турбо-мотора у фабрици "Сименс" у Немачкој
Радник поред турбо-мотора у фабрици Сименс у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2023
Пратите нас
Здравље немачког пословног сектора значајно се погоршало у јуну.
Ифо индекс пословне климе у Немачкој у јуну је износио 88,5 бодова, три мање него у мају када је био на 91,5 бодова.

Пад индекса привредне активности

Вест о паду Ифо индекса долази након што је прошле недеље објављено да је производни ПМИ индекс активности приватног сектора у јуну у Немачкој пао на 41, што је 2,3 мање него у мају.
Ако је ПМИ мањи од 50, онда је у питању тзв. контракција индустрије, а немачки ПМИ је пао 11 пута заредом.
Према недавној анализи коју је направила лондонска независна компанија за економска истраживања „Капитал икономикс“, ти економски показатељи су углавном у корелацији с растом БДП-а.
„Анкете спроведене у јуну сугеришу да ће немачки БДП у другом кварталу поновно пасти, како смо и предвидели. С обзиром на то да приходи грађана стагнирају, каматне стопе расту и слаби спољна потражња, очекујемо да ће се контракција (немачке индустрије) наставити и у трећем и четвртом кварталу“, наводи „Капитал икономикс“.
Другим речима, немачко привреда ће ове године у сваком кварталу доживети контракцију.

Привреда пала на ниво из времена пандемије

Немачка привредна комора објавила је почетком јула да се немачка привреда поново спустила на ниво из времена пандемије те да тренутно нема назнака да ће се опоравити, јавља СЕЕбиз.
„Немачка је у рецесији. Међу ретким смо европским земљама чије су се привреде спустиле на ниво пре пандемије. То је знак за узбуну“, рекао је Петер Адриан, председник Немачке привредне коморе (ДИХК).
Адриан је рекао да је ситуација у немачкој привреди генерално тешка, али да се највише муче компаније средње величине, те да фирме нису спремне на улагања. Шеф ДИХК-а предвиђа га ће грађевински сектор у другој половини године због високих каматних стопа и скупих сировина доживети велики пад.
„То ће изазвати негативне последице у целој привреди“, рекао је Адриан.

Ако не иде Немачкој, не иде ни ЕУ

Све је то важно јер је немачка економија највећа економија у Европи и често се на њу гледа као на привредно најпоузданију чланицу Европске уније. Укратко - ако Немачкој не иде, неће ићи ни ЕУ.
Аналитичарски интернет портал „Трејдинг икономикс“ прогнозира да ће Немачка почети да се опоравља почетком идуће године.

Нема више јефтиних енергената за Немачку

Немачка економија је тренутно слаба јер се годинама ослањала на јефтину енергију коју је увозила из Русије и моћни производни сектор. Очекивано, то је пореметио сукоб у Украјини, а кризу је продубила одлука о гашењу свих нуклеарних електрана из 2011. године. Наравно, Немачка је због тога почела скупље да плаћа енергију, али аналитичари нису предвидели да ће цене које ће плаћати бити оволико високе, наводи Форбс.
Цена природног гаса на европском тржиште прошлог је лета због сукоба у Украјини и летњих врућина скочила на 339 евра по мегаватсату. Поређења ради, његова је цена у децембру 2021. године износила 67 евра по мегаватсату, док се на европском тржишту сада може набавити за 33 евра.

Спас у Кини

Док један део света жели да се дистанцира од Кине, Немачка ради све како би с њом имала позитиван трговински однос.
„Изгледа да немачки канцелар Олаф Шолц не жели да напусти своју политику према Кини која је у пословном смислу углавном пријатељска“, стоји у извештају консултантске компнаије „Јурејжа груп“.
Иако то неће обрадовати један део америчких политичара, немачке компаније које навелико сарађују с Кином сигурно ће поздравити такву одлуку.
„Није изгледно да ће Берлин одустати од одлуке да се фокусира на економске прилике“, наводе из „Јурејжа груп“.

Зелена енергија за главобољу

Шеф ДИХК-а Петер Адриан рекао је да немачке компаније мучи неизвесност око преласка на зелену енергију.
„Компаније не знају какву ће улогу у транзицији на обновљиве изворе енергије одиграти плин. Још немамо ни зелени водоник, а ни поуздано и јефтино снабдевање компанија зеленом електричном енергијом“, рекао је Адриан.
Ако не дође до промена, међународна конкуренција ће престићи Немачку, али и многе земље Европске уније. То би могло довести до тога да ће немачке компаније своје фабрике преселити у друге, за пословање јефтиније земље, преноси Јутарњи лист.
Новац - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2023
ЕКОНОМИЈА
Еврозона у рецесији –затишје пред буру
Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2023
СВЕТ
Зашто Макрон жели да буде први лидер Запада у БРИКС-у који постаје све моћнији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала