- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Новак, Јокић и Хари Потер у јубиларном броју Малог Забавника

© Sputnik / Лола ЂорђевићИзашао 300. број Малог Забавника
Изашао 300. број Малог Забавника - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2023
Пратите нас
После нешто више од 12 година Мали Забавник, дошавши до свог новог 300. броја, и званично је постао тинејџер.
Јубиларни број доноси својим читаоцима причу „Гаргојли“, постере наших најуспешнијих спортиста Новака Ђоковића и Николе Јокића, рецепт за „Чаробњачке шешире“ од лиснатог теста са кобасицама из Хари Потер кувара, Плажни бонтон који мора да научи свако дете пошто је сезона летовања.
„Дечија планета“ открива шест најлепших језера у Европи, Мали Забавник упознаје читаоце и са џедајем из Смиљана – Николом Теслом и причом тиктокера са села, а вратила се и чувена рубрика „Цицин кутак“.

Мало забаве, мало поуке

„Млади су врло захвални читаоци. Колико год ми мислили и били уверени да су се они окренули телефонима и другим медијима, ипак деца воле да читају и да виде оно што су сами урадили, а ми објављујемо и њихове цртеже и песмице. Покушавамо да одржимо читалачки дух код најмлађих и то је највећи смисао постојања оваквог листа“, каже за Спутњик главни уредник Малог Забавника Зефирино Граси.
Наглашава да се и Политикин Забавник, који је дошао до скоро 4.000 бројева, и Мали Забавник, прилагођавали времену, али никада не повлађују својим читаоцима:
„Покушавамо да створимо своје читаоце, да им упркос великом притиску који долази из електронских медија, понудимо што сматрамо да је корисно. Прилагођавамо се променама у свету, технологији, али остајемо на линији – мало забаве, мало поуке. Никад једног више од другог да не будемо досадни и да не подсећамо на школске лектире, уџбенике. Влада Булатовић Виб, бивши главни уредник Забавника, говорио је - 'Немојте деци да попујете'. И то је тачно“.
© Sputnik / Марија ЈаковљевићЗефирино Граси
Зефирино Граси - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2023
Зефирино Граси

Главна конкуренција самопослуга

Граси каже да настоје да својим младим читаоцима скрену пажњу на вредности које не смеју бити заборављене, на значајне личности из прошлости које је можда „замела прашина времена“ и да им открију друге земље, народе и њихове занимљиве приче:
„Доносимо им и приче о савременим личностима којима се они диве, како су постигли велике успехе и усмеравамо их како да по нешто 'украду' од тих познатих особа, попут спортиста“.
© Sputnik / Лола ЂорђевићЗначајне личности из прошлости као узори деци
Значајне личности из прошлости као узори деци - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2023
Значајне личности из прошлости као узори деци
Граси примећује да је последњих пет година Малом Забавнику, као и свим другим листовима опао тираж:
„То је тренд који је, чини ми се, незаустављив и тешко га је успорити. Али смо задовољни да се Мали Забавник сада продаје више него друга штампана издања, чак и од неких женских часописа који су јефтинији. Мислим да нам је највећа невоља што је нама главна конкуренција самопослуга. Родитељи, имам утисак, често бирају да ли ће детету купити слаткиш или ће дати 200 динара за Мали Забавник. То је дилема која је опасна, али присутна и ту не можемо ништа“.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПомажемо малим људима да израсту у велике, паметне, поштене и храбре људе
Помажемо малим људима да израсту у велике, паметне, поштене и храбре људе - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2023
Помажемо малим људима да израсту у велике, паметне, поштене и храбре људе

Штампани интернет

Чланове редакције Малог Забавника увек обрадују писма читалаца, са цртежима, песмама, похвалама, примедбама.
„Обрадује нас, посебно нас старије, као да стигне писмо из прошлих времена. Хвале нас, понекад имају и примедбе, али постављају много питања. Радујемо се када нас доживљавају као неку врсту штампаног интернета. Могу да нађу неку информацију на интернету, али они ипак питају Забавник јер нам верују. То нас одржава“, истиче Граси са поносом.
© Sputnik / Марија ЈаковљевићОдговорна уредница Малог Забавника Милица Шпадијер
Одговорна уредница Малог Забавника Милица Шпадијер  - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2023
Одговорна уредница Малог Забавника Милица Шпадијер
Одговорна уредница Малог Забавника Милица Шпадијер каже да њихов лист читају и млађи од 6 и старији од 12 година и да је привилегија бити у позицији да вам деца верују:
„Деца нас често питају како да добију неког кућног љубимца, како да добију мобилни телефон или избегну ограничења у његовом коришћењу која им постављају родитељи. Шаљу нам питања у вези проблема који се најчешће тичу тога како да приђу симпатији, како да се помире са неким. Врло је интересантно видети шта све њих мучи и бити у позицији да вам деца толико верују да траже савете у вези својих личних проблема. Ми у редакцији радимо са вером и надом да помажемо тим малим људима да израсту у велике, паметне, поштене и храбре људе којима ће Мали Забавник бити дивна успомена из детињства“.
© Sputnik / Марија ЈаковљевићЧланове редакције Малог Забавника увек обрадују писма читалаца
Чланове редакције Малог Забавника увек обрадују писма читалаца  - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2023
Чланове редакције Малог Забавника увек обрадују писма читалаца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала