- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Почео Софест: Ватромет, дефиле глумачких екипа и филм „Вера“

© Фото : Уступљено Спутњику/Душан ЂоковићЂорђу Кадијевићу Статуета слободе 51. Софеста
Ђорђу Кадијевићу Статуета слободе 51. Софеста - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2023
Пратите нас
Провео сам 60 година на филму, али не за себе, радио сам за вас, за оне пре вас и за оне после вас и ово је за мене један незабораван и диван тренутак, рекао је редитељ Ђорђе Кадијевић примајући Статуету слободе за животно дело, коју му је доделио Филмски фестивал у Сопоту – Софест.
Награду за животно дело Ђорђу Кадијевићу, који је пре 50 година снимио чувено остварење „Лептирица“, уручио је синоћ на отварању 51. „Софеста“ Живорад Милосављевић, председник фестивалског Одбора.
„У летопис фестивала данас смо уписали још једно име ликовне уметности и свеколике културе - Ђорђе Кадијевић је још један украс у лепези трајања и трагања за бољим и лепшим на овом свету”, рекао је Милосављевић и најавио пројекцију „Лептирице“ 7. јула и документарни филм у који је Кадијевић „уградио своје животне муке и најплеменитије мисли“.
За изузетан допринос српској и југословенској кинематографији, „Статуета слободе“ додељена је Војнофилмском центру „Застава филм”, а ову почасну награду је уметнички директор фестивала Александар Аврамовић уручио пуковнику Горану Иконићу, директору „Застава филма”.
Аврамовић је истакао да је Војнофилмски центар „Застава филм“ уметнички ореол добио неговањем документарног, не запостављајући ни дугометражни играни филм, као ни игране серије и ту „направила праву револуцију“.
© Фото : Dusan DjokovicПочео Софест
Почео Софест - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2023
Почео Софест
Пуковник Иконић је, примајући награду уз захвалност свима који су препознали значај рада „Застава филма“, рекао да ће „Статуета слободе“ имати посебно место међу признањима које су до сада добили.
Филмски фестивал у Сопоту отворен је уз ватромет, фанфаре и дефиле филмских екипа.
Уочи церемоније, у Центру за културу отворена је изложба „75 година Војнофилмског центра 'Застава филм' и колажи Ђорђа Кадијевића“.
© Фото : Dusan DjokovicУ музичком делу програма наступили су група „Кал“ и КУД „Космај“ из Сопота.
У музичком делу програма наступили су група „Кал“ и КУД „Космај“ из Сопота. - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2023
У музичком делу програма наступили су група „Кал“ и КУД „Космај“ из Сопота.
У музичком делу програма наступили су група „Кал“ и КУД „Космај“ из Сопота.
Под слоганом „У сјају ордена - за филм и слободу” до 8. јула у такмичарском програму биће приказан 21 филм, а о наградама ће одлучивати жири у коме су редитељка Ана Мариа Роси, глумица Михаела Стаменковић и композитор Раде Радивојевић.
Филмом „Вера“ Недељка Ковачића почео је програм Софеста, који ће затворити „Олуја“ Милоша Радуновића.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала