- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Више скандала него успеха и фијаско са Балотелијем – како је пропао познати клуб

© AFP 2023 / FABRICE COFFRINIФК Сион, Балотели, лудница
ФК Сион, Балотели, лудница - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2023
Пратите нас
Оно што се наслућивало пет година уназад, сада је постало реалност. Још од сезоне 2018/19, швајцарски Сион се борио с просечношћу, а ове 2023. није успео да се спасе - познати клуб је испао у другу лигу први пут после 17 година.
Обично би тренери били криви за овакав исход трке у првенству, рекли би вам то и у „ФК Константину“. Ниједан други клуб у Швајцарској нема такав тандем руководилаца као Сион. Отац и син, председник Кристијан и спортски директор Бартелеми Константин, мораће да поделе кривицу међусобно.
„Нисмо били добри ове године, ни клуб, ни играчи“, рекао је Бартелеми.
Сезону су почели са Италијаном Паолом Трамецанијем на клупи, са којим су на крају и испали у нижи ранг у баражу. Њега је у првом делу сезоне заменио некадашњи репрезентативац Швајцарске Фабио Селестини који је смењен у новембру, а затим је на клупу дошао Давид Бетони, некадашњи асистент Зидана у Реалу. Ни он није успео, па је Трамецани затворио невероватни тренерски круг.
© AFP 2023 / FABRICE COFFRINIБартелеми и Кристијан Константин
ФК Сион, Балотели, лудница - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2023
Бартелеми и Кристијан Константин
На старту сезоне у Сиону су прижељкивали напад на сам врх швајцарског фудбала. Константин је поносно представио скупоценог Марија Балотелија, али је „Супер Марио“ убрзо постао „Проблем Марио“ и симбол очајне сезоне овог клуба.
Направио је више проблема него што је ушао у гол-прилика и није одиграо ни минут откако је на клупу поново у финишу сезоне сео његов земљак Трамецани. Упркос уговору који има за следећу сезону, чини се да Балотели неће више носити дрес Сиона. Трансфер стратегија овог клуба годинама не функцинише.
Апсурдна тренерска вртешка и фијаско са „експериментом Балотели“ само су два примера из минуле сезоне која осликавају Сион. Председник Кристијан Константин је мајстор за довођење себе и свог клуба у центар пажње.
© AFP 2023 / FABRICE COFFRINIФК Сион, Балотели, лудница
ФК Сион, Балотели, лудница - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2023
Било када покушава да створи утисак колективне завере од стране немачких клубова против француских у Швајцарској, или када тражи да се поништи пораз његовог клуба од Винтертура и прети да ће швајцарске судије пријавити ФИФА. То су само још два примера из минуле сезоне који показују да је кривац увек тражен на погрешној страни.
Господин Константин налази се на челу Сиона већ 26 година - а за то време било је више скандала, излива беса и драме него што можете да пребројите. У делу Швајцарске где се говори немачки, Сион је изазивао само подсмехе, али ће Суперлиги дефинитивно недостајати мало забаве са овим клубом.
Спортски гледано, испадање Сиона није губитак за фудбал. Ипак, тачка на селидбу у нижи ранг још није стављена: Упорни господин Константин најављује тужбу на издавање лиценце ФК Ивердону за такмичење следеће сезоне.

„Тренутно, не видим начин на који би ова тужба могла да прође на било ком суду“, одговара Клаудијус Шафер, извршни директор Швајцарске фудбалске лиге.

Да ли ће породица Константин наћи мира у друголигашком рангу отворено је питање. Спортски директор Бартелеми је био реалан у изјави за „Блик“ истичући да проблем није само у баражу.
„Направили смо много грешака у прошлости. Ни ми као клуб ни играчи нисмо били добри. Погрешио сам у процени Балотелија, али предаја није опција за моју породицу. Желимо да се вратимо у прву лигу“, закључио је Константин млађи.
Погледајте нову епизоду емисије Спутњик спорт.
Френк Кануте - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2023
СПОРТ
Важан потпис у Хумској – Партизан јачи за „Јувентусовог ђака“
Лука Јовић - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2023
СПОРТ
Срби у центру пажње – да ли ће се испунити прогноза Италијана?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала