- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

НАТО се огласио поводом Запорошке нуклеарке

© Sputnik / РИА НовостиЗапорошка нуклеарна електрана
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2023
Пратите нас
НАТО нема информације да постоји ризик да се ускоро догоди напад на Запорошку нуклеарну електрану, изјавио је заменик генералног секретара Алијансе Мирча Џоана.

„Пратио сам изјаве са обе стране. Немамо информације које би потврдиле да су такве акције неизбежне. То би било неодговорно и изазвало би огромну ескалацију. Забринути смо због таквих изјава, али на основу информација којима располажемо у овом тренутку не видимо непосредну претњу“, рекао је Џоана за румунску телевизију „Диги 24“, коментаришући гласине о могућем нападу на Запорошку нуклеарку.

Он је подсетио да се на територији Украјине налазе стручњаци Међународне агенције за нуклеарну енергију који такође нису ништа саопштили о могућем нападу.

ИАЕА: Нема знакова да је Запорошка нуклеарка минирана

Стручњаци Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) током последње провере нису приметили знаке минирања Запорошке нуклеарне електране, саопштио је директор агенције Рафаел Гроси.
„Пре неколико сати сам разговарао са експертима сталне мисије ИАЕА. Упознати смо са тврдњама и изјавама обе стране (руске и украјинске). Као што сам већ рекао у СБ УН, нуклеарна електрана никада ни под којим условима не би требало да буде нападнута, нуклеарна електрана не би требало да се користи као војна база. Службеници ИАЕА су тамо како би пратили и информисали светску заједницу ако се то догоди. Током последњих провера нисмо забележили никакве знаке минирања, али ћемо бити на опрезу“, рекао је он.
Он је додао да је пре неколико недеља посетио Запорошку нуклеарку, те да се у непосредној близини електране воде борбе.
„Према томе не можемо се опустити. Наставићемо да обавештавамо јавност“, додао је он.
Председник Украјине Владимир Зеленски средином јуна је саопштио да је добио извештај од обавештајне службе и Службе безбедности Украјине у којем се наводи да Москва наводно планира терористички напад на Запорошкој електрани. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да су те тврдње бесмислене. Москва је поручила да се нада да западни покровитељи кијевског режима неће дозволити да Украјина изазове катастрофу у нуклеарци.
Саветник генералног директора концерна Росенергоатом Ренат Карча је 4. јуна изјавио да ће Оружане снаге Украјине покушати да нападну Запорошку нуклеарну електрану током ноћи муницијом са радиоактивним отпадом који су 3. јула извезли из Јужноукрајинске нуклеарне електране.
Запорошка нуклеарка налази се на левој обали Дњепра у близини града Енергодара. У октобру 2022. године нуклеарна електрана је прешла у власништво Русије. Украјинска војска редовно гранатира град и територију оближње нуклеарке.
Запорошка атомска централа под контролом руске војске - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2023
РУСИЈА
Захарова: Кијев планира терористички напад на Запорошку нуклеарку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала