- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Њузвик: ЦИА изводи тајне операције у Украјини

CC BY-SA 2.0 / Flickr/AK Rockefeller / CIA Shadow WarsАгенција ЦИА
Агенција ЦИА - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2023
Пратите нас
Америчка обавештајна служба потврђује да агенти ЦИА раде у Украјини, пише амерички часопис „Њузвик“, позивајући се на изјаву високо рангираног официра обавештајне службе.
„Да ли се ЦИА налази на територији Украјине? Да“, изјавио је саговорник листа и додао да ЦИА не делује „злонамерно“.
„Њузвик“ пише да није утврђен тачан број сарадника ЦИА у Украјини, али да његови извори претпостављају да је реч о мање од 100 људи.
„Њузвик“, такође, наводи да су ЦИА и Бела кућа тражиле од редакције лииста да не открива места на којима америчка обавештајна служба изводи операције на територији украјине и Пољске.
Лист наводи да је детаљно проучио размере делатности ЦИА у Украјини.
„Ни ЦИА, ни Бела кућа нису дале конкретне одговоре, али су затражили да 'Њузвик' не открива конкретна места операцја ЦИА у Украјини и Пољској, не наводећи друге земље које учествују у тајној делатности ЦИА, као ни ваздухопловну службу која подржава тајну делатност САД у сфери логистике“, пише лист.
„Њузвик“, такође, наводи да је ЦИА активно укључена у украјински сукоб, као и да САД користе „сиву флоту“ комерцијалних авиона за пребацивање оружја у Украјину.

Вашингтон незадовољан због напада Кијева на руске гасоводе

Вашингтон је, како пише „Њузвик“, тајно пренео своје незадовољство тиму украјинског председника Владимира Зеленског због напада на руске гасоводе „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“, који је, према наводима медија, организовала украјинска страна.
„Вашингтон је тајно пренео незадовољство влади Зеленског због напада на 'Северне токове' у септембру прошле године, али су након тога чина саботаже уследили и други напади, међу којима је и недавни напад беспилотних летелица на Кремљ“, наводи лист и додаје да су ти напади отворили питања у вети с једном од главних обавеза ЦИА у сфери обавештајног рада, а то је располагање информацијама о томе шта планирају Украјинци и утицај на њих, као и поштовање „тајног договора с Москвом“.

Пољска - хаб за сарадњу ЦИА са шпијунима

Према наводима „Њузвика“, ЦИА Пољску користи као хаб за комуникацију са својим агентима у Русији и Украјини.
„Из Пољске оперативци ЦИА могу да се повежу с бројним агентима, укључујући украјинске и руске шпијуне. Готово сви сарадници специјалног центра ЦИА, који сарађују с украјинским партнерима и снагама за специјалне операције 20 земаља, смештени су у базама у Пољској“, наводи лист, уз напомену да је управо сарадња ЦИА с пољским властима помогла да се реши дипломатска криза у новембру 2022. године, после пада ракете у близини пољског села Пшеводув.
ЦИА, се поред тога, бави и борбом против корупције, због испорука оружја Кијеву преко Источне Европе, вредних милијарде.
Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2023
СВЕТ
Шведска: Део материјала о нападима на "Северни ток" можда буде поверљив; Пољска демантује умешаност
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала