- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Покренут поступак против председника Општине Никшић Марка Ковачевића због наводног непоштовања химне

© Фото : Прес служба председника Црне ГореПредседник Општине Никшић Марко Ковачевић
Председник Општине Никшић Марко Ковачевић  - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2023
Пратите нас
Предсједник Општине Никшић нашао се у центру скандала након што је оптужен за наводно непоштовање химне, а тужилац у Основном државном тужилаштву у Никшићу најавио је да ће тим поводом против њега бити поднијета кривична пријава.
Тужилац је навео да се у радњама Марка Ковачевића стичу елементи кривичног дјела повреда угледа Црне Горе, саопштено је из Управе полиције.
Како је наведено, никшићка полиција је, у односу на видео запис који је настао 3. јула приликом боравка Ковачевића на свечаности обиљежавања 13 година рада Јавне установе "Дневног центра за дјецу са сметњама у развоју и особе са инвалидитетом Никшић" приликом интонирања државне химне, упознала надлежног тужиоца и предузела активности из своје надлежности.
Ковачевић је, како се тврди, на тој свечаности држао испружен средњи прст руке током интонирање државне химне. Сам Ковачевић те тврдње демантује и објашњава да је у тренутку кад је снимљен намјештао каиш на сату.
Предсједник Општине Никшић је, након давања изјаве у никшићкој полицији, казао између осталог, да се обични грађани Црне Горе малтретирају због неких небитних ствари и да ни на који начин није показао непоштовање химне.
Ковачевић је јуче након што је дао изјаву на захтјев Основног државног тужилаштва у Никшићу, оцијенио и да је позадина проблематизовања његовог положаја током интонирања химне покушај да се онемогући коалицији За будућност Црне Горе (ЗБЦГ) да на основу резултата које је постигла на изборима узме учешће у будућој Влади.
Из Службе за информисање предсједника Црне Горе јуче је саопштено да су државни симболи Црне Горе неприкосновена Уставна категорија и као такви морају бити заштићени у сваком тренутку и свакој прилици.

Ковачевић: Тужилаштво поступило по принципима НДХ И фашистичке Њемачке

Нажалост сумње које сам имао да је тужилаштво у спрези са антисрпским и промафијашким медијским лобијем су се обистиниле, саопштио је данас предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић.
Он је то рекао поводом тога што се поступајући тужилац у Основном државном тужилаштву у Никшићу изјаснио да се у његовим радњама стичу елементи кривичног дјела повреда угледа Црне Горе, и да ће против њега бити поднијета кривична пријава због сумње да је извршио то кривично дјело.
Ковачевић је новинарима у Никшићу казао да бивши предсједник Црне Горе и некадашњи лидер Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић још није дао никакву изјаву о наводима који се о њему појављују у Скај препискама.
" А ја сам због неког положаја дијела тијела у неком тренутку моментално процесуиран и осумњичен. Овакве врсте поступања дијела тужилаштва и медија могу само да упоредим са режимима у нацистичкој Њемачкој и НДХ са том разликом што још увијек немају у систему предвиђену дозволу за убијање Срба. Јер је сасвим јасно да сам сумњив по овом питању само по основу тога што сам Србин и што се зна какав став имам о стиховима ратног злочинца и декларисаног фашисте Секуле Дрљевића који се налазе у химни Црне Горе. Да је било ко други у питању нико ово не би проблематизовао, ни медији, ни тужилаштво", истакао је Ковачевић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала