- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Афричка куга потврђена код 738 домаћих свиња у Србији

© AP Photo / Andrew MedichiniПрасићи
Прасићи - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2023
Пратите нас
Током ове године афричка куга свиња у Србији потврђена је код 738 домаћих свиња, од чега је 315 свиња угинуло, изјавио је директор Управе за ветерину Милош Петровић. Он је додао да је извршена еутаназија 3.303 свиње.
Петровић је на седници Одбора за пољопривреду, водопривреду и шумарство Скупштине Србије навео да је болест дијагностикована и код 243 дивље свиње, са којих се зараза и преноси на домаће животиње.
Према његовим речима, за власнике угинулих и еутаназираних домаћих свиња предвиђена је пуна финансијска надокнада по хитном поступку и из републичког буџета је до сада за ту сврху исплаћено 22,7 милиона динара.
Петровић је апеловао на власнике свиња да их затворе и спрече њихов контакт са дивљим животињама, да избегавају држање свиња на пашњацима, да воде рачуна о исхрани и не дођу у ситуацију да својим животињама дају контаминирану храну и тако унесу болест на фарму.
Напоменуо је да је обавезно сваку промену здравственог стања животиње пријавити надлежном ветеринару, који ће изаћи на терен, узети узорак и дијагностички га испитати.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала