- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарски социјалиста: Влада продаје Украјини руске нуклеарне реакторе - тачка на нашу енергетику

© AP Photo / Valentina PetrovaБугарска нуклеарна електрана "Белене"
Бугарска нуклеарна електрана Белене - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2023
Пратите нас
Народна скупштина Бугарске тражила је од владе да започне преговоре са Украјином на тему продаје опреме која је предвиђена за бугарску нуклеарку „Белене“. У складу са одлуком, опрема не може да се прода јефтиније него што је за њу платила Бугарска, односно мање од 600 милиона евра.
Аутори предлога о продаји реактора су партије из владајуће прозападне коалиције ГЕРБ и Демократске Бугарске. Према речима посланика „Демократске Бугарске“ Ивајла Мирчева, „Белене“ је „корупциони пројекат“.

„Ако не продамо опрему Бугарској, остаће нам то гвожђе. Оно не сме нигде да се користи, јер нико не жели да ради са Русијом“, изјавио је он.

Противници предлога из Бугарске социјалистичке партије и „Препород“ су оштро критиковали колеге. Према речима социјалисте Борислава Гуцанова, таква одлука ће коначно ставити тачку на реализацију пројекта „Белене“.
„Украјина може да користи опрему, а Бугарска не може. Украјина, која је у рату против Русије, може да гради тако моћне пројекте, а ми не можемо. Каква је то глупост?“, пита се он.
Он је такође навео да у реалности аутори тог предлога желе да се ослободе руске технологије како би применили америчку технологију АР1000.

„Само за дан сте поштована власти владајуће већине, успели да продате и издате целу земљу. То што радите је цинизам. Енергетика је остала последња индустрија која ради. За 34 године нисте успели да је уништите, али данас сте успели да ставите тачку на њу“, изјавио је Гуцанов.

Реч је о руским реакторима за које је Бугарска према одлуци арбитражног суда платила компанији „Атомстројекспорт“ 2016. године за нереализовану изградњу нуклеарке. Пројекат је био замрзнут 2012. године, како неки сматрају, након посете Хилари Клинтон. Парламент је 2018. године одлучио да обнови пројекат, мада није дошло до избора стратешког инвеститора.
Информација о томе, да се Украјина интересује за куповину опреме се у бугарским медијима појавила у марту ове године.
Током данашњег дана је председник Украјине Владимир Зеленски у посети Софији рекао да је међу земљама потписан меморандум о сарадњи у сфери енергетике.
Бугарска застава - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2023
РЕГИОН
Бурне реакције у Софији због могућности да влада да Кијеву руску опрему из нуклеарке „Белене“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала